ARTICOLE

Munca, de la supravietuire la succes

Munca, de la supravietuire la succes

Multe persoane se multumesc cu putin sau cu strictul necesar. Deseori, nu-si urmeaza visele din teama de esec sau, pur si simplu, pentru ca “nu sunt rentabile”. Ajung, astfel, sa isi aleaga joburi nepotrivite aptitudinilor si telentelor pe care le detin, raman blocati in locuri de munca din care nu evolueaza si nu sunt niciodata multumiti.

Munca vazuta ca un mod de supravietuire este opusa ideii de obiective in viata si plan de realizare a lor. Se spune ca nu reusesti pentru ca nu stii ce-ti doresti. Si totusi, stii foarte bine ce-ti doresti: o casa, o masina, o familie, adica un salariu cat mai mare pentru a-ti indeplini aceste dorinte. Dar daca esti intrebat:

  • ce nivel al carierei doresti sa atingi?
  • in ce domeniu, ce loc de munca, in ce companie?
  • ce fel de program vrei la munca?
  • ce fel de colegi si ce fel de sef preferi la locul de munca?

Atunci cand mergi la un interviu de angajare si accepti un loc de munca, indeplineste acesta toate conditiile? Este, cel putin, o treapta spre ceea ce ti-ai dorit sau, mai degraba, un pas intr-o alta directie?

Incearca sa privesti munca altfel ca pana acum: de ce nu esti satisfacut de ceea ce faci? In fond, cea mai mare parte a timpului o petreci la locul de munca, este normal sa iti doresti nu doar mai multi bani pentru confort personal, ci si satisfactia a ceea ce realizezi. O cariera se bazeaza tocmai pe gradul de pasiune cu care iti faci munca.

Si totusi, cum poti sti ce loc de munca iti doresti si, mai ales, cum ajungi la el? Inainte de toate, ai nevoie:

  • de o minima experienta in campul muncii;
  • sa stii daca planurile tale cu privire la munca sunt realiste;
  • sa iti cunosti limitele si posibilitatile;
  • sa ai acces la un model, o persoana care sa te consilieze cu privire la munca.

Abilitatile se formeaza prin munca, cunostintele se acumuleaza, este nevoie doar de putin efort si dorinta de a obtine mai mult de la viata.

Te plangi de un sef incompetent la munca sau cu abateri de la comportamentul civilizat pe care ar trebui sa-l aiba un manager? Tu l-ai ales sa iti fie manager sau, cel putin, il tolerezi ca sef la locul de munca, dupa ce, la interviu, ai aratat cat de mult doresti sa faci parte din echipa lui. Pentru ca exista astfel de situatii neplacute la locul de munca, este indicat sa privesti un interviu de angajare nu doar ca pe sansa de a te promova si a obtine jobul, dar si ca pe o ocazie de a afla cat mai multe despre viitorul sef si de a decide daca poti lucra cu el.

Munca poate fi o provocare ce te satisface atunci cand ii faci fata! Alege aceasta perspectiva si vei fi mult mai multumit la job.