Cei mai multi candidati isi suspenda cautarea jobului de sarbatori, uneori chiar din a doua parte a lunii noiembrie pana la mijlocul lunii ianuarie. Acestia isi justifica decizia pe baza unei premise aparent plauzibilie, potrivit careia de sarbatori companiile isi stopeaza toate demersurile de recrutare si selectie. In fond, si specialistii HR “sunt oameni” si vor pleca in concediu sau isi vor vizita rudele si familiile. Companiile vor intra, la randul lor, intr-o scurta perioada de “hibernare”, pentru a reveni la turatia maxima in ianuarie. Cat de adevarate sunt aceste opinii? Ar trebui sa abandoneze candidatul job quest-ul de sarbatori?
i). Asa cum am mentionat deja, majoritatea candidatilor crede ca ar trebuie sa abandoneze cautarea unui nou job de sarbatori, deoarece nicio companie nu face angajari din decembrie pana la jumatatea lui ianuarie. Desi multe firme incetinesc ritmul, ele nu isi suspenda activitatile constitutive ale afacerii. Prin urmare, departamentul HR nu “pleaca in vacanta” pur si simplu, chiar daca nu este presat de existenta unui anumit numar de procese de recrutare si selectie ramase nefinalizate. Este foarte probabil ca recrutarea sa se desfasoare mai lent, datorita zilelor libere garantate de stat, dar nu este stopata. Mai mult, daca organizatia trebuie sa acopere o pozitie-cheie, specialistii HR nu vor avea prea mult timp pentru sarbatori. De aceea, candidatii care au aplicat deja pentru un nou job ar trebui sa nu isi ia concedii prea lungi si nici prea departe. Nu se stie niciodata cand suna telefonul…
ii). Exista si voci care sustin ca in aceasta perioada a anului specialistii HR nu isi vor face timp pentru interviuri, chiar daca exista pozitii deschise in cadrul organizatiei. Intr-adevar, este posibil ca un procent semnificativ dintre recrutorii obligati sa vina la serviciu la sfarsitul lui decembrie sa amane demararea, continuarea sau finalizarea angajarii. Totusi, este la fel de plauzibil faptul ca multi recrutori vor incerca sa accelereze acest proces pentru a se bucura de concediul pe care il vor lua in a doua parte a lunii ianuarie. Astfel, atitudinea lor va depinde in mare masura de planificarea concediilor la nivel de organizatie.
iii). Unii candidati isi amana job quest-ul de sarbatori, considerand ca in acest interval sunt foarte putine oferte interesante. Sigur, comparativ cu perioadele de varf, la sfarsitul lui decembrie - inceputul lui ianuarie oferta de joburi este in scadere. Totusi, aceasta tendinta a pietei nu trebuie sa descurajeze. Angajatii de top care nu vor primi bonusul anual pe care considera ca il merita, vor fi tentati sa demisioneze in noiembrie, in speranta ca din luna ianuarie vor putea beneficia de un fresh new start in alta companie. De aceea, in special pentru specialisti, nu exista aproape niciodata “timpi morti”: este suficient sa accesezi un site dedicat joburilor de top pentru a te convinge.
iv). Nu in ultimul rand, sunt si candidati care considera ca sansele de a fi angajat sunt mai mari incepand cu a doua parte a lunii ianuarie. Prin urmare, job quest-ul de sarbatori este doar o activitate stresanta, incununata de… insucces, care ar trebui amanata. Totusi, daca majoritatea posibililor candidati pentru o anumita pozitie crede acest lucru si actioneaza in consecinta, este evident ca cei (foarte putini) care vor aplica pentru acel job vor fi avantajati, datorita concurentei nesemnificative. De aceea, de multe ori job quest-ul de sarbatori poate fi o investitie inspirata.
Nu pot fi formulate judecati categorice referitoare la utilitatea cautarii unui job de top in perioada sarbatorilor. Tocmai de aceea, un candidat pragmatic nu se va deconecta de la piata HR nici in aceasta perioada.