Te gandesti sa-ti schimbi cariera? Raspunde la 7 intrebari
Imi place sa visez la ceea ce ar putea fi. Imi place sa ma joc cu ideile si sa imi redefinesc viata. Atunci cand dau de bucluc, poate mai des decat imi place sa recunosc, este pentru ca pun prea repede in aplicare niste idei care nu au dospit, pe care nu le-am integrat indeajuns in viata mea de zi cu zi.
Pe parcusul schimbarilor pe care le-am experimentat (in cariera si nu numai), am descoperit 7 intrebari la care trebuie sa raspund inainte de a merge mai departe cu ideea si care ma ajuta sa actionez sau nu:
1. Ce trebuie sa fac?
In regula, aceasta intrebare poate parea de la sine inteleasa, insa ai fi surprins sa afli cati oameni se impotmolesc tocmai in acest punct. Daca ai un obiectiv pe care vrei sa il atingi, petrece-ti ceva timp in acest stadiu al planificarii.
Ce trebuie sa fac?
Ce pasi trebuie sa parcurg?
De ce anume am nevoie ca sa ajung din punctul A in punctul B?
Gandeste totul si din perspectiva temporala:
Pe termen lung
In acest an
In aceasta luna
In aceasta sapamana
Astazi
2. De ce trebuie sa fac acest lucru?
Adesea este simplu sa te ambalezi sa rezolvi un anumit lucru si sa pierzi din vedere de ce vrei sa faci acel lucru. De ce trebuie sa iti schimbi cariera? Cauta cele mai bune motive, atat din perspectiva financiara, cat si emotionala.
3. Cand am nevoie sa fac acest lucru?
Chiar daca ti se pare o alta intrebare la fel de evidenta, vei raspunde la ea atunci cand raspunzi si la prima intrebare – Ce trebuie sa fac?
4. Cine ma va ajuta sa fac acest lucru?
Daca te gandesti sa faci o schimbare de cariera fara niciun ajutor extern, fie el curs, sustinere din partea prietenilor si familiei sau recomandari, nici nu ar trebui sa incepi. Gandeste-te de cine si de ce ai nevoie ca sa nu esuezi. Anumite sectoare vor include:
Colaborari cu diversi specialisti
Contabilitatea costurilor unei schimbari de cariera
Obtinerea competentelor necesare (spre exemplu, cu ajutorul unor mentori)
Suport emotional
5. Cum pot sa fac schimbarea de cariera?
Unul dintre cele mai mari mituri care te tin pe loc este acela potrivit caruia exista o singura cale prin care poti atinge un anumit obiectiv. In realitate, exista nenumarate moduri prin care poti ajunge la acelasi rezultat. Pe masura ce raspunzi la intrebarea “Ce trebuie sa fac?” gandeste-te si la modurile prin care poti face acest lucru. Cu cat vei identifica mai multe optiuni, cu atat mai putin constrans te vei simti.
6. Ce ma ajuta sa merg inainte?
Raspunzand la aceasta intrebare vei putea sa iti creezi un sistem prin care te automotivezi. Gandeste-te ce lucruri te ajuta de obicei, ce anume te motiveaza.
7. Ce ma tine pe loc?
Adesea, atingerea unui obiectiv precum schimbarea de cariera poate sa se loveasca de mai multe piedici. Vezi ce lucruri te scot din ritm, ce anume iti distrage atentia si ce poti face ca sa elimini orice astfel de piedica.