Un mod util de gândire, Legea Cauză > Efect este de fapt o lege universală care spune că totul în viață se bazează pe existența unei anumite cauze pentru orice efect rezultat. Pornind de la conceptul că o cauză cauzează întodeauna un efect, ecuația formată din cele doua va avea ca simbol matematic, semnul “mai mare”
Insusirea acestui mod de gandire produce schimbari colosale in toate domeniile vietii. Schimbarile sunt atat de profunde incat, inclusiv dialogul intern si cel extern se modifica cu 180 de grade.
Dacă e să raportăm această lege universală la modul de gândire al ființelor umane asta ar putea să însemne că există două posibilități, să fii de-o parte a ecuației sau de cealaltă.
Așadar, dacă ceva din ceea ce facem produce în mod constant un anume rezultat, putem spune că acțiunea noastră a determinat acel rezultat. Cu alte cuvinte, gândurile, comportamentele și acțiunile noastre creează rezultatele existente în acest moment. Și aici ne referim la TOATE.
O întrebare de conștientizare și care va face o distincție majoră în realizarea obiectivelor alese, este: “ Sunt la cauză sau la efect in viața sau în cariera mea?”
Să fii la cauză înseamnă că ți-ai asumat responsabilitatea pentru toate deciziile pe care le-ai luat și pentru tot ceea ce ai obținut sau realizat. Dacă ești la efect poți să dai vina pe alții sau pe circumstanțele care nu au permis ca tu să obții ceea ce vrei.
Să fii la cauză înseamnă că ai făcut propriile alegeri, că ai ales ceea ce este cel mai bine pentru tine asigurându-te în același timp ca alegerea este ecologică și pentru cei din jurul tău, din compania ta și din societatea ta. Adică ai luat în considerare consecințele acțiunilor tale asupra celorlalți.
Să fii la efect înseamnă de fapt că reacționezi și că faci lucrurile pentru că trebuie, nu-i așa?
Fie ca esti într-o poziție de conducere fie ca faci parte dintr-o echipă, sa fii la efect, inseamna că rezultatele tale sunt dependente de programul de lucru, șefi, colegii de echipă, subalterni sau mediul geografic unde se desfașoară activitatea. (modificat din prima fraza)
Dacă am crede ca toată viața noastră a fost determinată de ceea ce s-a întâmplat în trecut, și că destinele noastre ar fi predeterminate de educația noastră și de genele noastre, cu siguranță ne-am plasa pe partea de EFECT a ecuației.
Gândește-te doar pentru un moment, ce se întâmplă atunci când alegi să treci la „cauză”? Atunci când spui ”Pot face diferența; Pot face ca lucrurile să se întâmple; Sunt responsabil pentru cum mă simt și pentru locul în care mă aflu ”. Iar ca răspuns la întrebarea lui Richard Bandler, co-fondatorul NLP, „Cine conduce autobuzul?”, poți răspunde „Eu!”.
A te pune la cauză înseamnă a-ți asuma responsabilitatea, a recunoaște că ai „capacitatea de a acționa”, decât de a reacționa, că poți face lucrurile să se întâmple; că ai puterea de a schimba lucrurile. Astfel “controlul”, așa cum îl numesc psihologii, se află în interiorul tău și nu în afara ta.
Poate ai observat câte persoane se plasează la „efect”. Ideea e că, gândind sub forma că ceilalți oameni sunt responsabili de modul în care ma simt sau acționez eu: „El m-a supărat” sau „Ea m-a supărat”, „ Mașina asta ma enervează!” Când oamenii gândesc astfel, adoptă credința că tot ceea ce li se întâmplă este provocat de alte persoane. Așadar acționează ca și cum nu ar avea nicio responsabilitate pentru ceea ce simt sau fac.
Astfel, oamenii care se plasează la „efect”, de cele mai multe ori spun de fapt „Nu eu sunt responsabil pentru ceea ce simt sau cum reacționez; Ei sunt vinovați”, și au cedat puterea.
Totul în viață are o cauză și totul are efect. Gândește-te la problema pe care o ai și intreabă-te: „Sunt la efect sau la cauză în această problemă?”
Decide să fii la Cauză, preia responsabilitatea problemei și gândește-te doar acum ...
"Ce pot sa fac? Cum pot să trec la Cauză? Cum pot să influențez această problemă, astfel încât să dispară, acum?”
Sa luăm un exemplu destul de fecvent intalnit, nu-i așa?” Am probleme în relația cu șeful meu”Șeful este problema sau eu sunt cel care are problema? „Am probleme cu șeful meu.” Există o anumită cauză în această afirmație. Totuși, șeful ar putea să creeze o problemă în mintea mea când mă gândesc la asta, ceea ce ar face să-l poziționeze pe șeful meu la Cauză și pe mine la Efect.
Pot să-mi asum responsabilitatea întrebându-mă: “Ce pot să fac pentru a rezolva această problemă? Cum aș putea îmbunătăți relația? Cum pot comunica mai bine pentru a îmbunătăți relația?”
Cei care își trăiesc viața la Efect, se văd adesea pe ei înșiși sau își trăiesc viața ca victime fără să facă alegeri. Ironia este că au de ales. Și au ales să nu aleagă, să răspundă la orice le este dat.
Cu siguranța ca sunt situații in viața oricarui om, în care acesta este la efect. Vestea bună este ca datorită NLP-ului, devii capabil să identifici rapid acele momente în care trăiești viața la Efect.
Pentru a reveni pe direcție, conștientizând că tot timpul ai alegeri în viața ta și că una dintre Presupozițiile NLP spune că: „Nu există eșec doar feedback” te va situa in ecuație pe partea Cauzei, cu siguranță
Tehnicile NLP predate la Cursul de Practician de NLP Discovery, îți oferă resursele mentale de care ai nevoie pentru a explora modalități multiple de a obține rezultate, evitând astfel să rămâi la stadiul de “motive, scuze sau explicatii”.
Și Programarea Neuro Lingvistică este mult mai mult decât atât. Te aștept la curs!
Gina Veverița,