< Inapoi la Aparitii

¿Recrutarile virtuale" inlocuiesc metodele clasice de angajare

Postat de Myjob la data de 6 septembrie 2005

Doar un roman din cinci care navigheaza pe Internet o face pentru a-si cauta loc de munca. Aceasta in ciuda faptului ca Romania se afla pe primul loc in Europa Centrala si de Est ca numar de utilizatori de net. Totusi, sustin expertii in recrutarea online, in ultimii ani, se constata o crestere de pana la 30% a angajarilor facute prin Internet, in detrimentul clasicului anunt din ziar, a bursei locurilor de munca sau a cunostintelor care-ti pun o pila. Pe de alta parte, sustin acestia, cel putin in urmatorii cinci ani, salariul va fi principalul factor de decizie in schimbarea locului de munca.

Tinerii cu studii superioare prefera Internetul pentru a-si gasi o slujba

Cu patru milioane de utilizatori de Internet, monitorizati de compania NetBridge, prin serviciul JobAdvert numai in luna mai, Romania se situeaza pe primul loc in Europa Centrala si de Est. ¿Gradul de penetrare pe piata fortei de munca insa, ne aflam undeva in jurul a 20%, in conditiile in care Slovenia are o forta de 60-70%, la o populatie de doua milioane de locuitori", a declarat, ieri, Orlando Nicoara, directorul NetBridge. Totusi, gradul de utilizare a Internetului ca instrument de recrutare a crescut semnificativ in ultimii ani, in special in randul companiilor mari care-si cauta personal.

Potrivit reprezentantilor companiei Netbridge circa o treime dintre angajarile facute la nivel national au la baza site-uri de recrutare. Se estimeaza ca peste un milion de romani folosesc serviciile recrutarii online, insa procentul celor care se angajeaza este mult mai mic. ¿Circa 30-33% dintre recrutari se realizeaza online, iar la companiile mari, ponderea ajunge si la 50% din angajari", a declarat Adrian Apostol, directorul MyJob.ro, serviciu integrat al companiei Netbridge. Dificultatea sau, dimpotriva, usurinta cu care isi gasesc de lucru nu constituie un motiv de stabilitate a locului de munca. Dupa angajare, se constata o migratie a fortei de munca, spun expertii, motivul principal fiind remuneratia, de cele mai multe ori considerata prea mica, comparativ cu valoarea angajatului.

33% din recrutari se realizeaza online, iar la companiile mari, ponderea ajunge la 50% din angajari

¿La ora actuala, dar si in urmatorii cinci ani, la noi in tara, salariul este si va fi cel mai important criteriu in schimbarea locului de munca", apreciaza directorul Nicoara. Se contureaza insa noi tendinte in ce priveste criteriile care determina migratia in randul angajatilor: ¿La angajatul cu studii superioare, educat, cu venituri medii si peste medii, pretentiile au crescut.

Recunoasterea profesionala, telefonul mobil, masina de serviciu oferita de companie, locatia respectivei slujbe, etc., adica intreg pachetul salarial primeaza, iar daca el nu mai este multumit, cu siguranta isi va cauta alt loc de munca", explica Orlando Nicoara.

Printre caracteristicile pietei fortei de munca, se numara si distribuirea ei inegala pe teritoriul Romaniei, ceea ce determina migratia spre marile orase si scaderea salariilor ca urmare a surplusului de candidati. Potrivit reprezentantilor MyJob, exista neconcordante geografice intre zonele cu dezvoltare economica si cele cu forta de munca.

Astfel, se observa o migrare a candidatilor dinspre partea de nord a tarii (Moldova si Ardeal), unde exista putine oferte de munca, spre Bucuresti.

¿Circa 60-70% din ofertele de pe site-uri sunt in Bucuresti. Pe locul urmator se afla Timisoara, unde se fac recrutari pentru toata zona Banatului", a explicat Apostol. Cele mai cautate domenii si cele care beneficiaza si de oferta bogata de posturi sunt IT, inginerie si, de curand, publicitate si PR.

Bursa locurilor de munca tine pana pe 20 septembrie

Pana pe 20 septembrie, portalul MyJob.ro va organiza cel mai mare targ de joburi din Romania, la care vor participa peste 500 de companii si peste 200.000 de candidati. Evenimentul va avea o acoperire nationala si isi propune sa faciliteze interactiunea dintre cererea si oferta de locuri de munca de pe piata. ¿Fiecare companie participanta are un stand virtual propriu, care contine o prezentare a firmei, domeniile in care aceasta angajeaza pe viitor si eventuale posturi disponibile. Candidatii isi pot trimite CV-urile direct departamentelor in care vor sa se angajeze", a mai spus Adrian Apostol, directorul MyJob. Targul Online de Jocuri se desfasoara prin intermediul portalului MyJob.ro si pe site-urile partenere, myjob.home.ro, myjob.kappa.ro, myjob.acasa.ro si myjob.apropo.ro

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti