< Inapoi la Stiri

Romani plecati la munca in strainatate

Postat de Myjob la data de 15 decembrie 2006

Fundatia pentru o Societate Deschisa si-a propus si a realizat un studiu intitulat "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor intre 1990 si 2006", un studiu pe care il va prezenta joi intr-o conferinta de presa la ora 11:00. In avanpremiera, RADIO ROMANIA ACTUALITATI l-a intervievat pe profesorul Dumitru Sandu, de la Fundatia pentru o Societate Deschisa.

De obicei, circula numarul, cifra de doua milioane, doua milioane si jumatate de romani plecati in strainatate la lucru, a precizat profesorul Dumitru Sandu. Nucleul de romani plecati in strainatate pe durate relativ mari se duce la aproximativ 1.800.000. Dintre acestia, 400.000 sunt fluctuanti, cu durate foarte mici, migratie de scurta durata ¿ a precizat profesorul Sandu.

Exista trei etape in istoria recenta a migratiei romanesti in strainatate: 1990-1995, o perioada de cautare, o perioada de explorare a Europei, intre 1996-2001 si cu 2002, iar o data cu intrarea in spatiul Schengen, fenomenul se extinde; din totalul plecarilor inregistrate din 1990 pana in 2006, doua treimi au fost facute dupa 2001 ¿ explica Dumitru Sandu. Din totalul plecarilor de dupa 2001-2002 aproximativ 50% sunt facute in Italia, 25% sunt in Spania, iar restul in Franta, Canada, Ungaria, Serbia.

Moldova este principalul rezervor de emigrare, de plecare. Consecintele sunt de regula pozitive pentru migranti, nu si pentru comunitatile din care pleaca.

Citeste continuarea articolului

Sacaiala intreruperilor - in fisa de post

O firma de consultanta in business a aproximat pierderile pe care le cauzeaza businessului american intreruperile in programul angajatilor - cu cauze externe si cele benevole. 558 de miliarde de dolari annual!

Exista mai multe feluri de intreruperi. In primul rand cele cu cauze externe, un telefon, un mail, un invitat neprogramat, un coleg¿ Strict statistic, media intreruperilor cu asemenea cauze poate ajunge la 11/ora... Mai exista insa si tentatii catre care se indrepta singuri angajatii; verificarea mailului, chat sau diverse tipuri de instant messaging, sau navigare pe internet pentru ¿ am zice acum, potrivit sezonului, - cumparaturi pe internet sau planificarea unui party al companiei pentru sfarsitul de an. De obicei aceste tentatii sunt la fel de multe ca si cele exterioare, iar in acest timp al anului ¿ e si mai rau.

Pana si un manager este intrerupt, cam de 6 ori pe ora, in timp ce un functionar obisnuit este intrerupt de pana la 70 de ori in timpul unei zile de munca. Dupa cum indica alte studii ¿ o data la 11 minute. Studiul firmei de consultanta pentru business Basex, citat de Reuters, arata ca dupa intrerupere, un angajat are nevoie de pana la 5 minute ca sa-si reintre in ritm, iar media perioadei pierdute pe zi este de aproximativ 28% din timpul de lucru sau 2,1 ore.

Citeste continuarea articolului

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti