< Inapoi la Stiri

Cat de (de)motivat esti?

Postat de Myjob la data de 9 ianuarie 2007

Nu cred ca se poate pune problema in termeni de "a cui e vina" intr-o problema atat de complexa cum este motivatia personalului. Motivatia este un concept despre care s-a scris inca de la aparitia stiintelor umane. Rand pe rand, psihologi, sociologi, oameni de arta sau economisti au incercat sa alcatuiasca o lista exhaustiva care sa cuprinda toti factorii ce determina satisfactia in munca. Rezultatul ? Pe langa puzderia de teorii motivationale (fiecare contribuind in propriul fel la dezvoltarea managementului echipelor, s-a ajuns la concluzia ca diferiti factori afecteaza oamenii in mod diferit. In plus, motivatia fiecaruia variaza, de regula, in functie de circumstantele individuale si de situatia in care se gaseste la un moment dat.

In literatura de specialitate se pot identifica doua seturi de factori de motivare - unii care genereaza sentimente pozitive referitoare la postul ocupat si altii care induc sentimente si, deci, reactii negative.

Principalii factori de insatisfactie sunt considerati urmatorii:
- politica, administrarea si managementul companiei;
- procedurile de control;
- relatiile interumane;
- statutul individual pe care il confera o anumita pozitie in companie;
- venitul salariatului (salariul si alte avantaje materiale);
- siguranta postului;
- impactul serviciului asupra vietii personale (timp liber versus timp ocupat).

Cu toate acestea, absenta acestor motive de insatisfactie nu este suficienta pentru a cauza satisfactie profesionala, mai ales ca factorii de satisfactie sunt cu totul deosebiti (de cei ce provoaca reactii negative in cadrul organizatiei):
- realizarea profesionala (dimensiune psihologic interioara);
- recunoasterea realizarii profesionale (dimensiune sociala);
- nivelul de raspundere conferit de natura postului;
- posibilitatile de promovare (managementul carierei);
- munca interesanta;
- posibilitatea dezvoltarii personale (autoperfectionarea).

Citeste continuarea articolului

Romanii, popor migrator

Devenita membra a UE la 1 ianuarie, Romania este in atentia presei internationale. "Romanii, popor migrator", sub acest titlu publica saptamanalul "Le Nouvel Observateur" patru pagini de reportaje si comentarii despre realitatile economice din Romania.

In timp ce capitalul emigreaza din ce in ce mai mult catre Est, unde nivelul salariilor este scazut, oamenii fug catre Vest, atrasi de promisiunea unei vieti mai bune. Doua milioane si jumatate de romani ar fi in aceasta situatie, adica un locuitor din zece - jumatate din ei sunt in Spania si Italia. Ei au trimis anul trecut in tara patru miliarde de euro, ceea ce reprezinta cinci la suta din PIB, o veritabila mana financiara - declara un functionar al BNR, citat de "Le Nouvel Observateur".

Din cauza acestui exod, in Romania exista lipsa de mana de lucru in anumite sectoare; asa de exemplu, in constructii situatia de devenit critica, inregistrand o penurie de 400.000 de angajati.

Citeste continuarea articolului

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti