Stres si schimbare
Postat de Myjob la data de 11 ianuarie 2007
Schimbarea genereaza stres. Stresul genereaza schimbare.Unii dintre noi sunt capabili sa suporte o cantitate considerabila de stres, fiind pregatiti pentru situatii variate. Altii cedeaza la cea mai mica schimbare in viata.
Stresul, una dintre cele mai des invocate surse de insatisfactie profesionala este considerat negativ. Are un renume prost, fiind asociat cu nemultumiri legate de programul de lucru, nivelul salarial, contactele cu colegii, clientii si nu in ultimul rand activitatile pe care ti-ai dori sa le faci.
O alta stare datatoare de stres este sentimentul de plafonare. Simtim ca nu evoluam, ca stagnam, ca nu invatam nimic nou. De cele mai multe ori suntem atat de prinsi de treburile zilnice incat nu ne mai permitem luxul de a ne intreba daca ceea ce facem de atata timp este ceea ce ne dorim cu adevarat sau nu.
Odata ce ai stabilit care sunt frustrarile actualului job, nemultumirile tale putand privi continutul job-lui in sine sau relatiile interpersonale sau chiar absenta perspectivelor de promovare, poti analiza mai intai daca este posibila transformarea dorita la actualul loc de munca. Daca situatia nu se poate remedia atunci apare necesitatea schimbarii si incepi sa-ti cauti un alt loc de munca. Trebuie sa ai in vede in tot acest timp ca, pe de o parte, parasirea unui loc de munca, mai ales daca ai fost concediat este o sursa evidenta de stres, iar pe de alta parte interviurile aduc si ele stres. La fel si adaptarea la noul loc de munca.
Pentru a reduce din intensitatea stresului, la nou si necunoscut, o metoda ar fi sa aduni cat mai multe informatii despre domeniul sau firma respectiva. Mai bine informat inseamna mai putin stresat de necunoscut, dar posibil mai stresat de ceea ce vei afla. Instruirea in noul domeniu, cursurile de specializare dedicarea 100% noului job, in aceasta prima parte caracterizate de acomodare, vor inlocui anxietatea cu sentimentul ca esti util si ai succes. Cunoaste-ti punctele slabe si cauzele stresului pentru a sti cum sa te confrunti cu ele si incearca sa duci o viata cat mai echilibrata. Astfel nu risti sa aduci la munca problemele de acasa si sa te incarci mai mult decat este cazul.
La un loc de munca stresul poate fi generat de exemplu, de diferenta dintre ceea ce ai, la nivel de talent sau aptitudini profesionale si ceea ce ti se cere, atributiile la locul de munca. Sau de cererile vagi ale sefului, incarcarea excesiva cu munca, modificarea atributiilor dupa perioade scurte de timp. Comunicarea in cadrul organizatiei este esentiala si gestionarea eficienta a muncii pot duce la obtinerea unui nivel acceptabil al stresului. Colegii de munca cu care nu reusesti sa te sincronizezi pot fi o alta cauza de stres. Daca nu reusesti sa lucrezi in echipa, incearca ceva pe cont propriu sau schimba echipa. Daca lucrezi intr-un domeniu in care ai dead-line-uri foarte stranse, munca poate fi cu atat mai stresanta. Daca esti intr-un post de responsabilitate ridicata, stresul apare mai des. Oricum, inainte de a lua masuri radicale, analizeaza unde este problema si vezi daca poti sa o rezolvi si in alt fel. Inainte de toate, stabileste care este nivelul de tensiune creat la locul de munca, cat esti de solicitat cu adevarat si cate dintre problemele pe care le ai ti le-ai creat singur, prin amanarea obligatiilor de pe o zi pe alta. Cu cat iti gestionezi mai bine timpul, cu atat presiunea scade si te vei simti mai linistit si mai sigur pe tine.
Citeste continuarea articolului
Piata "invizibila" a locurilor de munca
Poate fi foarte frustant sa tot parcurgi liste cu oferte de joburi, liste publice (in ziare, etc) pe care le vad mii de oameni care-si cauta de lucru si care-ti vor face concurenta pentru un post liber afisat acolo. Se poate intimpla ca la data aparitiei unui ziar, postul sa fie deja ocupat sau sa existe oameni vizati pentru angajare. Un mod de a depasi aceste probleme este patrunderea pe piata "invizibila" a locurilor de munca.
Piata "invizibila" ?!
Multi angajatori, din dorinta de a gasi oameni de calitate, prefera sa angajeze pe baza de recomandare sau prin diverse contacte pe care le au decit sa-si cheltuiasca banii si timpul cu anunturi la ziar si cu selectarea, de exemplu, a unui om dintr-o suta de doritori. Aceste joburi libere si care nu apar in nici-o publicatie constituie o mare parte din piata reala a fortei de munca, parte devenita astfel "invizibila" pentru marea majoritate a celor interesati de ea. Daca reusesti sa patrunzi pe aceasta piata, vei avea avantajul unei concurente mult mai mici fata de un job "public" si poti gasi ceva care se potriveste exact abilitatilor tale. Sa nu mai vorbim de sansa mult mai mare de a ajunge la interviu si , de ce nu, chiar de a crea indirect un post la care nu s-a gindit nimeni inca.
Cum sa "patrunzi".
Defineste-ti foarte clar tinta - ce job vrei, in ce fel de firma, in ce arie geografica, etc. Odata ce stii exact ce vrei si ai studiile si calificarea necesare, patrunderea in aceasta piata "invizibila" se poate face relativ usor, urmind o strategie in doua etape:
1. Studierea firmelor.
Incearca sa afli tot ce poti despre firmele la care ai vrea sa lucrezi. Afla mai ales numele persoanelor care se ocupa de angajari.
Citeste continuarea articolului
Contact
Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!
Pentru parteneriate:
0743 049 958
Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti