ARTICOLE

Angajatii vor si trebuie sa fie laudati

Angajatii vor si trebuie sa fie laudati

Foarte multi angajati declara faptul ca munca lor (in special cea de calitate) nu este recunoscuta de managementul direct. 

Angajatii, indiferent de conditiile economice, politice, sociale etc. prin care trec doresc ca la locul lor de munca sa primeasca incurajare si feedback pozitiv, insa putini se pot “lauda” ca le primesc. Multi angajati sunt de parere ca sefii lor directi nu le recunosc munca depusa.

Unul dintre cele mai des atestate principii psihologice este acela ca intarirea pozitiva face ca un anumit comportament sa se manifeste si in viitor. Fara aceste feedback-uri pozitive, angajatii devin nefericiti, nemotivati si neproductivi chiar daca incearca sa gaseasca ale resorturi care sa-i stimuleze. La fel de demonstrat este si faptul ca intarirea pozitiva este mult mai eficienta decat pedeapsa pentru modelarea comportamentului. Cu toate acestea, putini manageri folosesc in mod eficace aceasta tehnica remarcabila in relatia cu angajatii. In schimb ei critica, cearta, mustra, desconsidera sau ignora angajatii. 

Sefii de departament nu isi lauda si nu recunosc atunci cand angajatii iau, de exemplu, unele decizii bune in situatii de criza sau stres, cand isi asuma riscuri prudente in afacere, cand aduc contributii importante in timpul intalnirilor sau proiectelor ori atunci cand vin cu idei inovatoare. 

Unul dintre semnele unei organizatii sanatoase este un climat in care functioneaza intarirea pozitiva. Sefii de departament din acele organizatii spun des: “Ai dreptate!”, “Ma bucur ca ai atins acest subiect!”, “Apreciez foarte mult acest lucru!”, “Ai facut o treaba buna!”, “Excelent!”, “Multumesc!” etc. Si cu toate acestea, de ce cei mai multi angajati spun ca nu primesc feedback pozitiv privind performanta muncii lor? Unde politica organizationala nu este corect construita sau respectata? Care sunt comportamentele si codurile dupa care managerii ar trebui sa actioneze? De ce managerii nu aplica teoriile pe care le stiu ca fiind productive?

In primul rand, conducerea firmei ar trebui sa ia primele masuri in ceea ce-i priveste pe managerii pe care se bazeaza in buna desfasurarea a activitatilor companiei. Astfel, sefii de departamente trebuie sa invete sa comunice angajatilor feedback-ul pozitiv (si acest lucru se poate face foarte simplu printr-un training intern sau extern care nu dureaza foarte mult si care aduce multe beneficii in comunicarea interna, motivarea angajatilor si productivitate). Desi principiile feedback-ului pozitiv sunt foarte simple, multor sefi le-ar prinde extrem de bine o instruire in sensul folosirii acestor tehnici. Iata cateva idei de baza. Feedback-ul pozitiv trebuie sa fie comunicat la cel mai scurt timp dupa producerea faptelor. Incercati sa "prindeti" oamenii facand lucruri bune si laudati-i imediat. Feedback-ul pozitiv trebuie sa fie pe masura comportamentului. De exemplu, recunoasterea publica dupa ce angajatul face o remarca utila ar fi mai indicata decat o prima consistenta. Behavioristii au demonstrat ca intarirea la intervale variabile este mai eficienta decat cea continua. De exemplu, aprecierea unui angajat in mod periodic la intervale neregulate, este mai eficienta decat daca e facuta oridecate ori face ceva bun, pentru ca atunci intervine obisnuinta si de cele mai multe ori aprecierile devin redundante si nu mai sunt “auzite” de catre angajat. 

Un alt aspect de care conducerea trebuie sa tine seama este faptul ca procesul comunicarii (care se finalizeaza cu un feedback) nu este unidirectional si toate strategiile de care am pomentit mai sus nu se aplica doar angajatilor. Inclusiv conducerea ar trebui sa ofera un feedback pozitiv managerilor care stiu si aplica in mod corect tehnica feedback-ului pozitiv catre angajatii din subordine. Un mod de a promova intarirea pozitiva in cadrul unei organizatii consta in intarirea furnizorului de intarire pozitiva. Cu alte cuvinte, conducerea superioara trebuie sa incurajeze periodic sefii de departament cand acestia transmit feedback pozitiv subordonatilor lor directi. 

In al treilea rand, conducerea trebuie sa fie constienta de efectele pe care le prodce “puterea exemplului”. Ca atare, ea trebuie sa dea tonul, incurajand si recunoscand meritele subordonatilor directi. Facand acest lucru in mod constant, in cele din urma acest proces se va extinde in intreaga organizatie. 

Conducerea nu trebuie sa uite faptul ca feedback-ul pozitiv trebuie sa faca parte din analiza performantei. Puneti in aplicare principiul "lucrurile care pot fi evaluate se pot duce la bun sfarsit". Sefii de departament pot fi incurajati sa ofere feedback pozitiv personalului din subordine, ca o componenta a evaluarii propriei performante de catre seful lor direct. Aceasta tehnica simpla a feedback-ului pozitiv este foarte eficienta. Incercati s-o folositi mai mult in relatia cu colegii, subordonatii si familia. Nu fiti surprinsi daca observati rezultate imediate.