Ai obtinut un job nou? Vei fi coplesit/a de entuziasm, apoi de teama, dupa care de dorinta de a arata managerului tau si colegilor de ceea ce esti in stare. Ai multe de invatat, fiecare zi iti aduce ceva nou! Este ca o relatie la inceput in care mereu descoperi calitati in partenerul tau. Zilele trec repede, fara sa simti. Apoi, totul devine obisnuit si intervine rutina. Munca nu iti mai pare nici provocatoare, nici interesanta, nici motivanta. Aceleasi lucruri zi de zi! Problema este ca si cea mai palpitanta viata devine dupa un timp rutina.
Putem face ceva ca sa scapam de ea, cand pare a fi in firea lucrurilor? Depinde de noi?
Descoperiti importanta muncii voastre! De exemplu, ne-am putea gandi ce s-ar intampla daca activitatea, care ne revine, nu ar fi efectuata de nimeni, pentru a intelege cat este de importanta. Un fel de joc al imaginatiei, de genul: "Ce-ar fi daca…". S-ar putea sa fie foarte motivant sa vedeti ca fara activitatile pe care le faceti, ceilalti colegi ar fi "pierduti".
Pe de alta parte, puteti cauta perspective noi in activitati vechi, "remodela" sarcinile zilnice! De exemplu, daca lucrati cu clienti interni sau externi, experimentati noi abordari, diverse forme de deschidere a discutiei, observand reactiile partenerului. Orice activitate in care poate fi gasita o satisfactie personala este binevenita!
Puteti gasi satisfactii in job-ul pe care il faceti, incercand sa invatati lucruri noi. Autodezvoltarea este un factor motivational puternic. Asa ca, puteti cere managerului vostru sa va permita ca dupa ce va terminati sarcinile zilnice sa desfasurati activitati si in alt departament sau sa va instruiti intr-o anumita activitate care va poate fi de folos la birou. De fapt, multe companii au descoperit beneficiile acestui "job rotation" si cu o anumita periodicitate schimba oamenii pe alte pozitii. Daca este vorba de agenti de vanzari de exemplu, li se realoca alte zone ca sa li se ofere alte provocari. In activitatile de birou se rotesc angajatii pe pozitii similare cu atributii diferite.
Am putea intra in jocul "Ce-ar fi daca…", cu scopul de a schimba maniera in care rezolvam problemele. Sa gasim idei noi si creative de a ne face munca mai performanta, mai satisfacatoare. Schimbarea este un mediu deosebit de motivant. Ea aduce in prim plan si activeaza abilitati si aptitudini care altfel ar fi ramas in stare latenta, nestiute.
Am putea sa ne asumam sarcini mai dificile, chiar sa preluam din activitatile managerilor nostri. De exemplu, daca managerul nostru va tine o prezentare in fata companiei despre activitatea departamentului, pe un anumit proiect de care v-ati ocupat dumneavoastra, cereti sa va lase sa il prezentati chiar dumneavoastra sau macar sa fiti o parte activa in prezentarea lui. In felul acesta va veti experimenta si in a vorbi in public?
Faceti din munca dumneavoastra o joaca! Ca de exemplu, un "concurs" intre colegi… In cazul echipelor de vanzari concursul probabil ca va fi "Cine atinge primul o anumita cifra de vanzari sau cota de piata", in cazul departamentelor de operatiuni, un concurs de genul "Cine are zero erori".
Am putea chiar sa ne "jucam" cu adevarat impreuna cu colegii de departament. Sunt binecunoscute activitatile de team-building, de ce nu am putea sa il facem fara a fi neaparat organizat in mod formal?
Atitudinea pozitiva este un alt factor care combate rutina.
Atitudinea creativa pare sa fie cea mai importanta din toate. Iata cateva sugestii pentru incurajarea unei atitudini creative… Cautati si fiti atenti la oportunitati. Acceptati noul, inovatia, schimbarea! Tratati orice sarcina ca pe o provocare, o aventura, o expeditie! Traiti bucuria de a explora! Priviti orice eveniment drept un pas inainte, o sansa de schimbare! Remarcati latura pozitiva a evenimentelor. In fond, nimic nu-i intamplator!
Puneti mereu sub semnul intrebarii prezentul si situatia prezenta - pot face ceva mai bine?
Cautati fisuri chiar si in ceea ce pare perfect. Orice poate fi imbunatatit! Daca nu ar fi existat astfel de oameni si acum am fi considerat ca pamantul este plat!
Invatati sa va bucurati si faceti din munca tdumneavoastra o sursa de bucurie! Aceasta decizie va apartine!