ARTICOLE

10 reguli cardinale in negociere

10 reguli cardinale in negociere
Chiar si in cea mai dificila perioada a economiei, salariul este negociabil. Atunci cand o companie iti ofera un job, este clar ca i-a eliminat pe ceilalti si te-au selectat pe tine. Tu esti acela pe care angajatorul il doreste. Cei mai multi manageri de resurse umane sunt de acord ca poti in orice situatie sa influentezi pachetul salarial de inceput. Alege sa fii un bun negociator si joaca dur pentru propria remuneratie.

O regula generala in negociere in general si negocierea de salariu in particular este sa convingi mai degraba decat sa fii coercitiv. Adu-ti aminte ca atat tu, cat si compania vreti acelasi lucru: sa formati un parteneriat in care abilitatile tale sunt date la schimb pentru o remuneratie lunara. Urmeaza cele zece reguli cardinale ale negocierii:

1. Prima regula in negocierea de salariu: niciodata sa nu iti declari actualul salariu si sa nu spui din start ce salariu ti-ai dori. Nu il pune in CV si nu il divulga la interviu. Oricat de greu ar fi sa ocolesti intrebarea, venitul tau actual nu are nimic de-a face cu banii pe care ii poti obtine in noua pozitie. Daca un angajator stie cat ai castigat in trecut, poate utilize informatia ca sa te elimine ca si candidat la job.
 
2. Intreaba, nu solicita. Negocierea este un efort comun pentru a obtine valoarea corecta pentru experienta si talentul pe care le pui in slujba companiei. Fii flexibil si argumenteaza logic.

3. Nu aborda subiectul salariului in primul interviu si nu te astepta sa negociezi inainte ca oferta sa fie reinnoita. Fii rabdator, negocierile pot incepe mai tarziu si dura o perioada mai lunga de timp.
 
4. Incearca sa stabilesti o baza a salariului inainte si apoi sa discuti despre bonusuri si beneficii. Incearca sa negociezi un bonus pe baza performantelor individuale si a obiectivelor masurabile in contrast cu un bonus discretionar.
 
5. Daca angajatorul este putin sau chiar deloc flexibil, incearca sa obtii o renegociere dupa primele luni de munca sau o marire sigura dupa jumatate de an pe baza performantelor dovedite.

6. Niciodata nu accepta prima suma oferita. Poti fi emotionat si poti reactiona impulsiv. Solicita timp ca sa te gandesti si vorbeste cu familia sau prietenii. Scrie o lista cu cele mai mari preocupari legate de noul loc de munca si stabileste o intalnire ca sa discuti despre ele si sa ajungi la o intelegere cu angajatorul. Vei fi mai organizat si mai pregatit mental.

7. Nu te uita doar la oferta de bani, ia in considerare si calitatea vietii. Fii atent la mediul de lucru, la valorile organizatiei, la colegii cu care vei lucra si la cultura de companie. Vezi care sunt conditiile de lucru, cum te poti dezvolta si cat de mari sunt responsabilitatile si presiunea.

8. Cand iti negociezi salariul tine cont de urmatoarele: comisioane, bonusuri de performanta, actiuni, oportunitati egale, pachet de asigurari si programe de pensionare, cheltuielile de afacere, politica de concedii, traininguri sau alte aranjamente contractuale posibile.
 
9. Obtine intotdeauna un document scris (scrisoare, e-mail) cu aspectele asupra carora ai convenit cu angajatorul. Te va ajuta sa elimini orice neintelegere si orice viitoare disputa.

10. Cand ai de-a face cu o revizuire de salariu, pregateste-ti un document cu realizarile tale si felul in care performantele tale sunt argumente pentru care angajatorul ar trebui sa iti creasca salariul. Daca ti se ofera responsabilitati in plus, nu te teme sa argumentezi pentru bani in plus la salariu.