Este intelept sa ceri o marire de salariu in timpul unei perioade economice grele? Da, insa in conditiile in care esti pregatit. Inainte de a afla care sunt regulile de respectat ca sa ai cele mai mari sanse sa obtii marirea de salariu trebuie sa stii ca o astfel de cerere poate fi periculoasa, indiferent de domeniu.
O cerere de marire de salariu l-ar pune pe ganduri pe seful tau. Totusi, in ciuda conditiilor economice, organizatiile cauta sa isi pastreze cei mai buni oameni. Tocmai de aceea, o solicitare a unui salariu mai mare nu trebuie considerata un lucru atat de nebunesc.
In cazul in care compania unde ai jobul este in pragul insolventei, atunci poate trebuie sa cauti un loc de munca nou. Daca insa exista sanse de redresare, tine minte ca maririle de salariu le merita si le obtin cei care performeaza, care reduc costurile, obtin noi clienti si mentin afacerea in piata.
Necesitatea de premiere a angajatilor buni nu se schimba, indiferent de conditiile economice. De fapt, in aceasta perioada este critic pentru companie sa isi mentina specialistii.
Trucul la orice solicitare de marire a salariului este sa arati managerului cat valorezi. Pregatirea fiecarui pas este esentiala pentru siguranta remuneratiei tale.
Iata cateva tactici care te-ar putea ajuta:
Preintampina gandurile managerului. Ce obiectii ti-ar putea ridica? Anticipeaza problemele si pregateste raspunsuri argumentate.
Stii cat valorezi si stii ceea ce vrei. Afla cu cat sunt platite joburi similare in alte companii. Pregateste un raport legat de aceste date, faptele sunt argumente imbatabile in fata sefului tau.
Alegerea momentului este totul. Cere o marire de salariu dupa ce ai adaugat un succes pentru tine si companie. Ia in considerare unicitatea muncii tale. Aptitudinile tale sunt usor de inlocuit? Ar fi o lovitura pentru afacere daca iti dai demisia? Creste-ti productivitatea, invata mereu, adauga valoare si fa-te remarcat cu cateva saptamani inainte de a cere marirea. Nu te vei simti stanjenit sa soliciti mai multi bani la salariu daca esti constient de efortul depus.
Cand soliciti o marire de salariu, nu fi agresiv, ci maleabil. Nu ameninta si nu te plange. Nu spune: “Sunt platit prost”. Ar trebui sa demonstrezi ca meriti mai mult avand in vedere aportul tau. Da exemple cu ce ai contribuit, cum ai depasit planul initial si ce initiative bune ai avut si care s-au concretizat in beneficii pentru companie.
Scopul tau este sa il faci pe angajator sa inteleaga cat de dificil esti de inlocuit. Dar niciodata nu da un ultimatum. Daca spui ca demisionezi daca nu obtii o marire de salariu, ai putea sa te elimini singur din companie. Este mai bine sa iti prezinti cazul corect si sa lasi mingea in terenul sefului.
Da-i timp sefului tau sa se gandeasca la cerere. Nu astepta un raspuns imediat. Fii pregatit sa negociezi. Daca nu obtii marirea de salariu, nu ameninta cu plecarea de la locul de munca. In schimb, cere feedback si concentreaza-te asupra motivului pentru care cererea a fost respinsa.
Ia in considerare negocierea beneficiilor extrasalariale si perioada dupa care poti obtine marirea de salariu solicitata.
Adu-ti aminte ca partea cea mai grea este solicitarea in sine a maririi de salariu. Totusi, niciodata nu te teme sa ceri, altfel nu vei afla ce oportunitati pot aparea.