ARTICOLE

De ce migreaza angajatii dintr-o companie in alta

De ce migreaza angajatii dintr-o companie in alta

Daca in trecut angajatii lucrau in cadrul aceleiasi companii pana ieseau la pensie sau timp de zeci de ani, in prezent, angajatii migreaza de la o companie la alta fara remuscari, ori de cate ori au ocazia.

Un studiu ingrijorator arata ca 8 din 10 angajati din Romania sunt dispusi sa plece oricand din compania la care lucreaza daca gasesc un job mai bun. Principalele motive pentru care tot mai multi angajati sunt dispusi sa-si schimbe jobul sunt: nerecunoasterea meritelor (44,8%), salariul si beneficiile extra-salariale (32,3%), volumul mare de munca (28%), mediul de lucru stresant (24,8%) si controlul exagerat al activitatii (24%), potrivit unui studiu realizat de UP! Your Service Romania pe un esantion de 2.042 de salariati din toata tara.

Nerecunoasterea meritelor angajatilor

Cele mai multe dintre persoanele respondente la studiu au declarat ca nerecunoasterea meritelor este principalul motiv pentru care ar pleca din compania in care lucreaza. Prin recunoasterea meritelor cei mai multi nu se refera la partea salariala ci la faptul ca nu se simt apreciati de superiori, pentru ideile si realizarile lor.

Salariul si beneficiile extra-salariale

Potrivit studiului, pe locul al doilea al motivului pentru care acestia sunt dispusi sa-si schimbe jobul se afla salariul si beneficiile extra-salariale. In momentul in care un angajat poate primi mai multi bani la o alta companie, pentru acelasi lucru pe care-l face in actuala companie, este si normal sa isi doreasca sa plece.

Volumul mare de munca

Volumul mare de munca, sau suprasolicitarea angajatilor, este un fenomen tot mai intalnit in Romania. Orele petrecute la munca, peste program, au inceput sa devina o obisnuinta pentru multi angajati. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca managerii nu vor sa angajeze mai multe persoane, considerand ca fac astfel economie si cresc veniturile companiei. Nu de putine ori se intampla ca dintr-o companie sa plece un angajat iar task-urile acestuia sa fie preluate de angajatii ramasi, fara ca acestia sa primeasca o marire de salariu sau macar o prima.

Mediul de lucru stresant

Un angajat isi petrece cea mai mare parte din timp la birou. Cand mediul de lucru este unul stresant, este aproape imposibil sa lucrezi opt ore sau mai mult si sa nu te simti epuizat sau sa-ti doresti sa-ti schimbi locul de munca. Un mediu de lucru stresant poate fi creat de managerii care vorbesc pe un ton ridicat sau se cred superiori oricarei persoane si nu evita sa arate acest lucru, dar si de anumiti colegi sau manageri de departament care se comporta urat cu cei din jur.

Controlul exagerat al activitatii

Rapoartele zilnice de activitate, exigenta angajatorilor ca angajatii sa nu intarzie nici macar cinci minute, intreruperea constanta a angajatilor pentru a fi intrebati daca au terminat un anumit lucru, toate denota un control exagerat al activitatii si lipsa totala de incredere. Aceste aspecte negative duc la dorinta angajatilor de a pleca intr-o alta companie unde li se acorda libertate si incredere.

Alte motive pentru care angajatii sunt dispusi sa renunte la actualul loc de munca sunt:

Potrivit aceluiasi studiu, loialitatea angajatilor fata de un loc de munca este influentata negativ si de lipsa oportunitatii de a avansa in cariera (20,6%), procesele de lucru greoaie (17,8%), relatia cu seful (16,8%), lipsa oportunitatii de dezvoltare pe plan profesional(16,5%), pedepsele sau penalizarile (14,2%) si relatia cu colegii (12%).