Directorii executivi sunt cei mai puternici si mai influenti oameni dintr-o organizatie. Acestia iau cele mai importante decizii, au un volum de munca mai solicitant si, prin urmare, au salarii pe masura.
Posturi de directori executivi sunt disponibile în toate domeniile. Competentele si experienta cerute de la directorii executivi variaza in functie de domeniu si industria in care lucreaza. Cu toate acestea, toti directorii executivi trebuie sa aiba bune abilitati de conducere, dar si abilitatea de a dezvolta si implementa o viziune strategica pentru a sprijini obiectivele organizatiei.
Iata ce tipuri de directori executivi exista si cum se numesc acestia, in functie de domeniul in care lucreaza:
Chief Executive Officer (CEO): Directorul executiv responsabil pentru conducerea intregii companii. Un CEO va fi laudat atunci cand compania are succes si blamat atunci cand compania da faliment sau cand ia decizii eronate care duc la pierderi financiare.
Chief Financial Officer (CFO): CFO este responsabil de finantele companiei. Acesta are in subordine echipele responsabile de buget, contabilitate si marketing.
Chief Operations Officers (COO): COO este responsabil de operatiunile zilnice ale companiei si supravegheaza departamentul de Resurse Umane.
CAO (Chief Accounting Officer): Existenti doar in companiile mari, CAO supravegheaza toate activitatile contabile zilnice, avand in subordine departamentul de contabilitate. Acestia se asigura ca toate conturile, situatiile financiare si sistemele de control a costurilor functioneaza fara probleme.
CISO (Chief Information Security Officer) – director in securitatea informatiilor. Se ocupa de protejarea informatiilor si tehnologiilor dintr-o companie. Printre responsabilitatile acestuia se numara stabilirea unor politici clare, legate de securitate, supravegherea respectarii reglementarilor si protejarea confidentialitatii datelor si a informatiilor.
CMO (Chief Marketing Officer) – director de marketing. Este responsabil de conducerea echipei de marketing si de dezvoltarea si executarea campaniilor publicitare si de marketing din cadrul companiei. Lucreaza in colaborare cu departamentul de analiza, cercetare si cel de PR.
CPO (Chief Product Officer) – director de produs. CPO este denumirea eleganta a unui director de produs. Acesta este responsabil cu supravegherea activitatii echipei de productie, precum si cu crearea de noi produse pentru companie.
CTO (Chief Technical Officer) – director tehnic. Este responsabil de supravegherea tehnologiei unei companii si se asigura ca deciziile legate de tehnologie sunt profitabile pentru companie.
Alte functii ale directorilor executivi sunt:
CAO (Chief Administrative Officer) – sau director administrativ; CCO (Chief Contracting Officer) - director contractant; CDO (Chief Data Officer) – director responsabil cu bazele de date; CDO (Chief Development Officer) – director de dezvoltare; CCO (Chief Compliance Officer) – director de conformitate; CIO (Chief Investments Officer) – director de investitii; CRO (Chief Risk Officer) – director de risc; CSO (Chief Security Officer) - director de securitate.