ARTICOLE

Sugestii pentru o recrutare reusita - etica unui interviu de angajare

Sugestii pentru o recrutare reusita - etica unui interviu de angajare

Un interviu de angajare reprezinta un examen al eticii in angajare pe care trebuie sa il treaca atat solicitantul postului, cat si angajatorul. Pe langa aspectele care tin de un cod al bunelor maniere, in domeniul resurselor umane exista reguli in functie de care un interviu de angajare este considerat a fi unul de succes sau nu.

Orice angajator doreste candidati corecti, care se prezinta cat mai bine la interviu si care nu mint in legatura cu aptitudinile lor. In acelasi timp, o pozitie etica a recrutorului spune multe despre companie. Daca analizam un interviu de angajare din punct de vedere etic, el se reduce, in final, la urmatoarele aspecte:

  • Modalitatea de stabilire a unui interviu de angajare

Dupa ce va decideti sa stabiliti o intalnire cu unul dintre candidati, inainte sa va orientati in functie de propria agenda, contactati direct persoana in cauza, prin telefon sau e-mail, pentru a va asigura ca poate ajunge la interviu. Este firesc ca fiecare sa aiba propriul program, asa ca respectati-i agenda si fiti maleabil la stabilirea orei pentru un interviu de angajare.

  • Oferta de job sa fie aceeasi cu cea din anuntul de angajare

Este etic sa nu modificati cerintele jobului la discutia de la interviu. Orice candidat serios se prezinta la un interviu de angajare cu “lectiile facute”, in functie de mentiunile din anuntul dumneavostra. Nu schimbati regulile jocului pe parcurs! Spre exemplu, daca ati solicitat in oferta de job minimum 2 ani experienta, nu modificati cerinta la 3 ani, in timpul interviului.

  • Atentie la discriminare

Cerintele din anuntul de job si atitudinea din timpul unui interviu de angajare pot contine puncte nevralgice din punctul de vedere al discriminarii. Cand se face selectia CV-urilor in functie de poza (desi natura postului nu prevede relatiile directe cu clienti pentru care s-ar putea motiva o “prezenta agreabila”) sau cand, la interviu, specificati ca nu se accepta angajati fumatori, puteti fi acuzat de discriminare. Este putin probabil ca s-ar ajunge la proces, insa imaginea companiei poate fi “sifonata”.

  • Oferta clara si specifica

Veti incerca, pe cat posibil, sa ganditi interviul de angajare ca o modalitate de a obtine ce este mai bine pentru companie. Oferta salariala clara, informatiile specifice legate de program si ore suplimentare, beneficiile si datele contractuale sunt elemente care trebuie mentionate si respectate daca “jucati” etic. Altfel, exista riscul ca respectivul candidat sa renunte la job si veti pierde nu doar banii si timpul investit in recrutare, ci si reputatia firmei.

  • Refuzul anuntat

Daca persoana care s-a prezentat la un interviu de angajare nu corespunde criteriilor jobului, anuntati-o ulterior, in scris sau printr-un telefon, astfel incat lucrurile sa fie clare de ambele parti. In acelasi timp, daca ati ales pe cineva, confirmati jobul in scris, pentru ca viitorul angajat sa aiba siguranta locului de munca inainte sa-si dea demisia de la celalalt job.

Interviul de angajare nu este doar un prilej de a alege un om potrivit pentru companie, ci de a gasi un viitor angajat care face parte integranta a echipei. De aceea onestitatea si interesul real confera incredere si fac ca pactul stabilit in urma discutiei de la interviu sa fie unul solid si durabil.