ARTICOLE

10 obiceiuri ale persoanelor creative. Tu cate ai?

10 obiceiuri ale persoanelor creative. Tu cate ai?

Multe persoane cred ca aptitudinile creative sunt innascute si doar cativa alesi sunt creativi. Creativitatea este, intr-adevar, innascuta, insa nu doar cativa o detin. Cu totii suntem creativi, insa mentinerea acestei aptitudini depinde de educatie si de felul in care fiecare se adapteaza la mediul inconjurator. Adesea, prin aceasta "adaptare" iti blochezi creativitatea.

Cum poti sa iti dezvolti aceasta aptitudine? O varianta facila este sa observi comportamentul persoanelor creative, sa identifici acele obiceiuri care ti se potrivesc si sa le cultivi.

1. Curiozitatea

Persoanele creative vor sa cunoasca, sunt curioase si fascinate de noutatea fiecarui moment. Au numeroase intrebari si le tot pun: ce, de ce, cand, unde si cum. O minte care isi pune intrebari este una deschisa si, implicit, creativa.

2. Rezolvarea problemelor

Exista persoane a caror prima reactie, cand dau de probleme, este sa caute un vinovat. Infruntarea unei probleme devine o problema in sine. Pe de alta parte, persoanele creative cauta solutii si vad problemele ca pe oportunitati sa isi imbunatateasca viata.

3. Valorificarea ideilor

Daca esti o persoana creativa vei realiza valoarea unei idei. O mica agenda in care sa iti scrii ideile poate fi o sursa pentru altele si astfel te asiguri ca nu ratezi nimic important.

4. Entuziasmul de a face mai mult

Persoanele creative sunt entuziasmate in legatura cu obiectivele lor. Aceasta atitudine functioneaza precum un combustibil in drumul lor spre respectivele obiective.

5. Persistenta

Adesea oamenii raspund la ideile noi precum sistemul imunitar la un virus, iar persoanele creative stiu acest lucru. Cu cat ideea este mai creativa, cu atat rezistenta celor din jur este mai mare. O persoana creativa nu va lua acest lucru personal.

6. Optimismul

Una dintre convingerile persoanelor creative este ca multe dintre problemele aparute pot fi rezolvate. Nicio provocare nu este prea mare ca sa fie depasita. Bineinteles, aceasta forma de optimism nu este una fara nicio baza si nu toate persoanele creative sunt mereu fericite si ferite de momente dificile. Oricum, cheia creativitatii consta in abordarea optimista a lucrurilor.

7. Totul consta in mediul inconjurator

Persoanele creative au cele mai bune idei in medii care le sustin creativitatea. Daca nu pot influenta mediul fizic, ei vor recrea adesea un mediu favorabil in mintea lor.

8. Crearea scenariilor

Reformularile reprezinta moduri diferite de a vedea lucrurile. Capacitatea de a reinterpreta experientele si situatiile reprezinta o abilitate foarte utila. Privitul dintr-un unghi nou are puterea sa schimbe perceptia situatiilor, sa scoata la lumina oportunitatile pe care alte persoane le pot rata.

9. Asteptarea neprevazutului

A gasi conexiuni intre lucruri aparent fara legatura si a nu te mira de neprevazut sunt apanajele oamenilor creativi. Ei au acea calitate speciala a mintii care „vad” evenimentele neprevazute, dar fericite din viata lor.

10. Persoanele creative nu se sperie de esecuri

Energia care creeaza idei marete poate conduce si la erori. Totusi, esecurile nu sunt, in realitate, opusul succesului. In fapt, esecurile si succesele se afla de aceeasi parte a spectrului deoarece amandoua sunt rezultatele unei actiuni. Persoanele creative privesc esecul ca o oprire scurta in drumul spre succes.