Atunci cand lucrezi de acasa poti fi mai productiv, dar mai trist.
Cei mai multi prefera sa lucreze de acasa deoarece considera ca ar fi mai eficienti si ar face altceva pentru ei dupa ce si-ar termina treaba. Un alt motiv popular pentru munca la domiciliu este faptul ca nu se mai pierde timp cu drumul pana la job. Cel mai recent sondaj Myjob releva interesul crescut pentru lucrul de acasa, in detrimentul socializarii de la birou sau a muncii in echipa.
Totusi, este munca la domiciliu potrivita pentru oricine? Citeste motivele pentru care lucrul de acasa nu ti s-ar potrivi si ar fi mai bine pentru tine sa te orientezi catre un job in afara propriei locuinte.
1. Esti distras usor de la munca. Daca iei in considerare munca la domiciliu ca sursa de venituri, s-ar putea sa ramai in urma cu sarcinile. Este placut sa ai timp sa speli vasele sau sa te pregatesti pentru o petrecere din weekend, insa nu te va ajuta sa iti faci munca mai repede. Mai mult, daca ai si televizorul deschis, productivitatea ta va scadea alarmant.
2. Ai nevoie de ceilalti sa te motiveze. Munca la domiciliu nu iti mai da ocazia sa socializezi, iar acest lucru s-ar putea sa fie o problema pentru tine daca obisnuiesti sa fii in centrul atentiei la birou. Fii atent la ceea ce te face productiv si daca te simti mai energic si muncesti mai cu spor sub ochii altora, gandeste-te de doua ori inainte sa optezi pentru lucrul de acasa.
3. Trebuie sa fii prezent. Nu orice job este ideal pentru munca la domiciliu. Multe locuri de munca necesita prezenta la sediul angajatorului, al lucrarii sau chiar interactiunea fata in fata cu clientii. De aceea lucrul de acasa nu este o optiune.
4. Seful tau practica micromanagementul. Desi nu tine de tine, felul in care seful tau gestioneaza resursele umane te poate impiedica sa alegi munca la domiciliu. Daca acesta trebuie sa verifice in permanenta ce faci, fie ca iti place sau nu, probabil nu va fi de acord sa lucrezi de acasa.
5. Mediul de lucru de acasa te distrage. Chiar daca nu te lasi antrenat de alte lucruri in mod normal atunci cand muncesti, s-ar putea ca atmosfera din propria casa sa nu fie propice productivitatii. Copiii, parintii mai in varsta care necesita ingrijire, spatiul mic impartit si cu altcineva care te poate sustrage din munca sunt motive pentru care nu ar trebui sa alegi munca la domiciliu, altfel vei fi neproductiv si frustrat.
6. Nu ai tehnologia necesara. Daca jobul facut acasa necesita o anumita tehnologie la care nu poti avea acces din propria casa, atunci nu se pune problema muncii la domiciliu. Mai ales in cazurile in care ai nevoie de echipament special ca sa rezolvi sarcinile de rutina.
7. Iti place la birou si iti plac colegii. Sa lucrezi intr-un birou alaturi de alte persoane nu este neaparat un lucru rau. In fapt, studiile au aratat ca sprijinul primit de la colegii de job iti poate adauga ani la viata. De aceea, daca la birou nu este o atmosfera dificila, ai putea chiar sa te bucuri de beneficiile muncitului alaturi de alte persoane.
8. Nu stii cand sa te opresti la finalul zilei. Daca ai un loc de munca standard, este usor sa te opresti la finalul programului. Acasa te poti insa trezi facand ore suplimentare nu pentru ca nu stii sa te organizezi, ci pur si simplu pentru ca te lasi dus de val si nu te opresti.
9. Linia de demarcatie intre job si viata personala dispare. Desi muncesti de acasa, poti foarte usor sa iti neglijezi familia. Te vei trezi ca iti verifici e-mailul si vrei sa termini niste proiecte atunci cand ar trebui sa petreci timpul alaturi de cei dragi.
Fie ca poti si vrei sa optezi pentru munca la domiciliu, fie ca ti-ai dat seama ca te avantajeaza mai mult un job in mijlocul unui colectiv, consulta ofertele de munca si trimite un CV actualizat unde te potrivesti. Succes!