Esti interesat de un job nou sau de o noua pozitie mult mai buna? Daca raspunsul este afirmativ, ai nevoie de putin timp in care sa-ti evaluezi in amanunt situatia actuala, sa analizezi optiunile de cariera pe care le ai si sa alegi „drumul” profesional care te va multumi pe deplin.
1. Evalueaza in mod critic statisfactiile pe care ti le ofera actualul job. Odata ce te-ai hotarat sa-ti schimbi jobul trebuie sa fii constient de faptul ca te „inhami” la un drum greu. O modalitate usoara si sugestiva, care te va ajuta mai incolo sa iei o decizie corecta este aceea de a tine un jurnal (fie el clasic, fie sub forma unui blog), in care sa notezi momentele importante prin care treci in timpul jobului tau. Ce anume iti place si ce anume nu-ti place la jobul tau actual? Ai puterea sau nu sa schimbi ceva in situatia de fata si daca da de ce nu o faci? Ce te nemultumeste in momentul de fata: cultura companiei in care lucrezi sau colegii de munca? De asemenea, demareaza procesul de cautare sau, mai bine zis, de informare asupra ofertelor de joburi care sunt in acest moment pe piata de munca.
2. Stabileste-ti interesele, valorile si abilitatile care te definesc. Trece in revista toate actiunile de succes pe care le-ai avut pana acum, activitatile voluntare intreprinse, proiectele si toate acele joburi care pun in valoare cel mai bine abilitatile si calitatile tale. Delimiteaza dintre toate acestea numai acele valori si skill-uri care se potrivesc cu jobul tau de acum. Vezi ce se „iroseste” si mai ales care sunt acele atuuri care ti-ar fi de folos pentru jobul urmator.
3. Ai nevoie de un brainstorming pentru punctarea alternativelor de cariera. Nu ezita sa incluzi in brainstorming-ul tau prietenii, familia, persoane importante din network-ul tau si eventual mentorul pe care il ai. Foloseste toate resursele online de care dispui pentru a gasi job-uri care ti s-ar potrivi cel mai bine si analizeaza-le foarte bine inainte de a lua o decizie.
4. Fa o serie de evaluari comparative preliminare a mai multor zone de interes pentru a identifica acele tinte care te atrag. Elaboreaza apoi o cercetare amanuntita a acestora pentru a te asigura ca toate aspectele (sau cel putin majoritatea) te atrag, iar punctele negative pe care le observi nu sunt atat de serioase incat sa te indeparteze mai tarziu de acel job.
5. Documenteaza-te cat mai mult si intra in contact cu toate persoanele pe care le cunosti si care ti-ar putea servi ca sursa de informatie. Cele mai bune contacte sunt exact acei oameni care lucreaza pe un post similar cu cel pe care tu il cauti. Ei sunt in masura sa-ti ofere informatii „la cald” despre aspectele reale cu care se confrunta, care sunt satisfactiile jobului, dar si care sunt problemele pe care le intampina.
6. Dupa acesta etapa teoretica va trebui sa treci la cea practica. Daca ai timp (si posibilitatea) desfasoara cateva activitati specifice jobului vizat de tine. Identifica acele oportunitati care se ivesc (de exemplu voluntariatul, practica etc.) pe care unele firme le pun la dispozitia celor interesati de domeniul respectiv. In acest mod ai sansa de a testa cu adevarat interesul tau fata de jobul respectiv. De exemplu, daca te tenteaza o cariera in publicitate, incearca mai intai sa editezi un newsletter al unei companii si vezi daca iti place, te atrage, iese bine si te multumeste rezultatul final.
7. Cauta acele oportunitati educationale care iti pot intari CV-ul. Daca vrei sa iti schimbi postul de pe un nivel pe altul va trebui sa iti imbunatatesti cat mai mult CV-ul cu specializari, certificari si cursuri/training-uri care au rolul, pe langa acela de a „evidentia” pregatirea ta, si acela de a te confrunta cu acele activitati si/sau responsabilitati pe care le presupune jobul vizat de tine. Mergi la seminarii (in week end) sau intra in contact (pe forumuri, bloguri etc.) cu grupuri de profesionisti care iti pot da sugestii sau de unde poti afla care sunt principalele lor teme de discutie.
Desigur, acesta nu este un „plan” pe care cel care vrea sa-si schimbe jobul trebuie sa-l urmeze punctual, ci reprezinta un reper, un punct de plecare care sa stea la baza actiunilor intreprinse in realizarea acestui obiectiv. Unii pasi pot fi eludati, altii imbunatatiti, insa nu trebuie pierdut din vedere faptul ca schimbarea jobului reprezinta o decizie importanta care trebuie sa beneficieze de toata atentia si concentrarea celui care porneste pe acest drum. De o astfel de decizie depinde, in unele cazuri, intreaga cariera profesionala.