Cu totii stim cat de multe beneficii iti poate aduce o lauda sau un compliment bine plasat. Dar nu toti stim sa facem o afirmatie pozitiva la adresa cuiva, intr-un mod credibil. Cum poti construi ca sef o lauda fara ca angajatul tau sa ''si-o ia in cap'' si cum poti construi ca angajat un compliment pentru seful tau fara ca acesta sa creada ca vrei sa-l lingusesti?
Cum trebuie sa spuna un sef o ''vorba buna'':
1. stabileste scopul: rezultatul final al unei laude este de cresterea productivitatii muncii. Asadar scopul nu este de a-i face pe angajati sa te placa, sau de a-i face sa se simta mai bine. O lauda nu este un compliment. Sa-i spui unui angajat ca iti place persoana lui e un compliment. Sa ii spui unui angajat ca esti multumit de rezultatele sale, este o lauda.
2. specifica motivul: precizeaza clar care este motivul pentru care angajatul isi merita lauda. Lauda in amanunt si nu in general. Arata-i exact ce a facut bine pentru a-l convinge sa repete si altadata aceeasi actiune.
3. fii convingator: nu te gandi sa-i spui ceva dragut doar pentru a-l face sa munceasca mai cu spor. Cauta sa il lauzi pentru un lucru pe care chiar il apreciezi. Iar cliseele sunt usor de observat.
4. lauda cu efect: laudand un angajat prea des, ceea ce spui ajunge sa nu mai aiba greutate. Nici prea rar, nu are efect. Daca a trecut mai mult de o luna de cand ti-ai laudat ultima oara un angajat, ar trebui sa arunci o privire pe activitatea lui si sa vezi daca nu ai avea ceva bun de zis.
5. lauda-l in public si critica-l intre patru ochi. Spunand lucruri pozitive de fata cu ceilalti angajati il dai exemplu, dar criticandu-l de fata cu colegii il umilesti.
Cum trebuie sa formuleze un angajat o lauda pentru seful lui:
1. stabileste scopul: nimeni nu-si face un scop din a-si lingusi seful. Este foarte normal sa-ti doresti o marire de salariu, o avansare, iar pentru asta ai nevoie de o imagine pozitiva in ochii sefului. Ori nici un sef nu va avea o imagine pozitiva despre un angajat care uita ca seful sau are si parti bune.
2. specifica motivul: multumeste pentru sfat, ajutor, idee. Nu te multumi doar sa-i spui ca e un sef grozav. Spune-i si de ce consideri acest lucru. Si tu ca angajat vrei ca seful sa repete actiunea pentru care il lauzi.
3. fii convingator: lauda-l imediat ce ai primit un sfat sau ajutor ce ti-a folosit. Nu astepta pana le pui in practica.
4. lauda cu efect: De aceea trebuie sa cunosti diferenta dintre complimentare si lingusire, care tine atat de calitate cat si de cantitate. Prea multa lauda poate sa dea impresia de falsitate. Insa nu-ti lauda seful numai inainte de sesiunea de evaluare. El iti poate oferi sprijin in activitatea ta pe tot parcursul anului.
5. lauda-l in particular! De ce? Pai, nu e evident?