Fie ca este vorba despre critica in familie, fie ca ai nevoie sa faci niste observatii mai dure la munca, a critica este un exercitiu care se poate invata ca sa nu generezi scantei nedorite. O conversatie cu un coleg de munca in care ii critici actiunile poate fi eficienta doar daca tii cont de urmatoarele aspecte:
Intotdeauna ofera feedback, atunci cand este sub forma de critica, intre patru ochi. Si niciodata cand persoana este foarte stresata sau obosita ca sa auda ce ai de spus. Daca este ceva urgent, solicita-i colegului sa ia o pauza de 5 minute si dupa sa revina la o discutie cu tine.
Daca esti suparat in legatura cu o greseala, nu te intalni cu respectiva persoana cat esti suparat. Concentreaza-te pe cu totul altceva pana cand te calmezi. In timpul intrevederii, indiferent de reactia celuilalt, incearca sa fii cat mai calm. Daca lucrurile scapa de sub control, amana intalnirea pentru alta data.
Nu te invarti in jurul cozii. Fii precis atunci cand critici daca vrei ca persoana respectiva sa isi indrepte greseala. Si intotdeauna critica actiunile sau comportamentul, nu persoana. Asigura-te ca respectivul a inteles ce aveai de spus si ca lucrurile se vor indrepta ulterior.
Unele persoane incep si incheie critica lor cu comentarii pozitive. Totusi, daca acel comentariu pozitiv se refera la partea buna a muncii depuse de coleg, critica se poate pierde printre randuri. Poti incepe discutia cu o fraza de genul: “Imi pasa de succesul tau si al proiectului, de aceea trebuie sa iti atrag atentia asupra unui aspect”. Incheie cu: “Sper ca vom putea munci impreuna ca sa imbunatatim x si y.”
Incearca sa nu repeti, de fiecare data, aceleasi critici, cu atat mai putin sa bati la cap respectiva persoana.
- Cand esti tu cel criticat
Atunci cand persoana care te critica nu are tact, concentreaza-te strict asupra problemei. Daca te confrunti cu un sef nervos, fii puternic si elimina “zgomotul” din jurul mesajului principal.
Nu contrazice critica. Accept-o pentru informatia pe care ti-o aduce. Gandeste-te la acest lucru dupa intalnire. Daca simti ca a fost nefondata, ia-ti revansa data viitoare. Adesea, o critica poate ascunde mai mult decat faptul ca ai gresit (sentimentele colegului, atitudinea vizavi de tine pe care nu si-o poate exprima altfel).
Asigura persoana care iti face observatii ca ii apreciezi interesul. Daca lasi garda jos, vei invita la o relatie mutuala bazata pe incredere si impartasire de informatii. Adesea, putina critica nu strica sa ne repuna pe directia cea buna.