ARTICOLE

Este in regula sa cazi

Este in regula sa cazi

Viata nu are niciodata un parcurs liniar, ai parte de suisuri si coborasuri, de bucurii si dezamagiri. Fiecare dintre noi tindem spre mai bine si adesea mai bine este dusmanul binelui, cel putin la prima vedere.

De cate ori ai incercat sa obtii ceva, sa faci ceva pentru tine si nu ai reusit? De cate ori ai reusit? Micile esecuri ar trebui sa te incurajeze, sa te determine sa lupti mai mult. Lucrurile bune se intampla atunci cand actionezi in directia lor intr-un fel sau altul, nu cand ai o atitudine pasiva sau negativa.

  • Ce rost are sa imi actualizez CV-ul daca tot nu se uita nimeni pe el?
  • De ce sa mai aplic la ofertele de locuri de munca daca toti se angajeaza pe pile?
  • De ce sa citesc de doua ori un anunt de job sa vad daca mi se potriveste? Trimit CV-ul si poate ma suna, fac orice, vreau orice job, dar de fapt nu vreau niciunul pentru ca nu vreau sa depun niciun efort.

Ce fel de rezultate ai avut vreodata cu o astfel de atitudine? De cate ori ai “cazut” pentru ca ti-ai facut sperante false, fundamentate pe noroc, pe “poate ma ajuta si pe mine cineva”?

Exista oameni carora le merge totul ca uns in viata sau se comporta ca si cum le-ar merge asa. Oameni care fac o sarbatoare din timpul liber dintre joburi, care se bazeaza pe ceilalti si intr-o forma sau alta reusesc. Sunt insa si oameni care trebuie sa se straduiasca. Mult. Trebuie sa lupte, sa petreaca ore, zile, luni ca sa isi caute de munca sau sa obtina un mic succes, oameni care nu primesc ajutoare cazute din cer.

Cel mai adesea aceia care se impiedica, cad si se ridica dupa au si cele mai mari satisfactii. Cele mai multe povesti de succes au pornit de la esecuri. De la situatii dificile din care niste oameni au trebuit sa iasa si si-au pus creativitatea la incercare, au muncit. Da, au avut si anumite contexte. Totusi, aceste povesti “motivationale” nu pot avea efect doar pentru ca le auzi. Este nevoie sa iti creezi propria poveste si propriul context.

Cand ai facut ultima oara ceva concret ca sa te “ridici”?

  • Iti cauti un job sau un job mai bun. Cat timp aloci acestui lucru?
  • Cat de des iti recitesti/actualizezi/rescrii CV-ul? Personalizezi o scrisoare de intentie cand aplici la un job? Nu, pentru ca oricum nu conteaza sau pentru ca oricum nu ai chef sa faci asta?
  • Te implici in vreo actiune voluntara care te-ar putea ajuta in cariera – cunosti oameni noi, auzi de diverse proiecte, ai satisfactia unei munci implinite?
  • Urmaresti cursuri online sau sesiuni gratuite de cursuri din care ai putea invata ceva?
  • Iti transformi un hobby intr-o afacere?
  • Inveti o limba straina sau citesti o carte despre un anumit domeniu in care te-ai putea perfectiona?

Nu exista reteta de succes, iar ideile pe care le citesti acum iti pot zbura din minte peste cateva minute. Totusi, cand faci ceva concret pentru tine? Mai mult, succesul inseamna ce vrei tu sa insemne. Daca pentru unii un salariu de cateva mii de euro inseamna succes, pentru alti este un succes zi de zi sa puna mancare pe masa.

Este in regula sa cazi daca faci ceva ca sa te ridici dupa.