ARTICOLE

Legenda primei impresii

Legenda primei impresii

Stii si tu vorba „ai doar o sansa ca sa faci o prima impresie buna”. Este in parte adevarata, dar nu exista nicio sansa sa recuperezi terenul pierdut daca incepi de picior gresit un interviu de angajare? Esti sortit sa pierzi? Raspunsul consta in felul in care tu, cel aflat in cautarea unui job, esti pregatit sa raspunzi provocarii. Si intotdeauna va exista o ultima impresie.

Exista niste standarde cu privire la prima impresie, comunicate de-a lungul timpului de recruiteri si de specialistii in coaching.

Prima impresie in timpul intalnirilor fata in fata la un interviu de angajare

  • Adopta intotdeauna un zambet increzator si redu tonul vocii.
  • Ofera o strangere de mana puternica si mentine contactul vizual.
  • Imbraca-te adecvat intalnirii, de preferat tinuta business.
  • Fa gesturi naturale, fara sa pari ca te-ai simti inconfortabil.
  • Fii prezent la momentul stabilit, nu intarzia!

Interviurile telefonice

  • Foloseste un ton prietenos.
  • Evita monotonia in tonalitate si exprima-ti entuziasmul cand este cazul.

Strategii de reparare a greselilor facute la prima intalnire

Ce poti sa faci daca te impiedici la primele minute ale unui interviu de angajare fata in fata sau telefonic? Cel mai simplu raspuns este ca sa te comporti temporar ca si cum nu s-ar fi intamplat si sa mergi mai departe. Daca incepi sa te gandesti prea mult la greseala, vei fi distras de la planul tau de obtinere a locului de munca.

Strategia este sa iti spui ca vei rezolva micile scapari la finalul discutiei, in timp ce vei incheia convingator si increzator in tine. Adu-ti aminte ca te-ai pregatit pentru aceasta intalnire si trebuie sa iti canalizezi efortul sa obtii respectul intervievatorului.

Impresia pe care o lasi la final

Desi prima impresie este importanta, felul in care inchei un interviu de angajare poate fi egal in importanta sau chiar o poate depasi. La finalul unei discutii lungi, ceea ce spui va fi tinut minte mai usor decat ceea ce s-a intamplat la inceput.

Este intotdeauna indicat sa inchei un interviu de angajare exprimandu-ti aprecierea pentru timpul acordat si sa iti reafirmi interesul pentru job.

Poti face cateva lucruri concrete la finalul unui interviu de angajare care sa puna in umbra primul contact cu recruiterul.

  • Daca ai avut o „mana moale” sau te-ai uitat in podea in timpul introducerii, fa exact opusul la final.
  • Daca ai pronuntat gresit numele persoanei cu care te-ai intalnit, asigura-te ca il vei spune corect la final.
  • Daca te-ai impiedicat de covor, fa-ti o iesire spectaculoasa spunand: Nu voi lasa acest covor sa imi mai stirbeasca din inaltime de data aceasta. Facand haz de propria persoana arata ca esti sociabil.

Ca si in cazul primei impresii, exista vorbe si despre incheierea unei prime intalniri. Spre exemplu, „intotdeauna determina-i sa vrea sa afle mai multe despre tine.” Mesajul este ca iti poti convinge audienta ca esti cel mai bun dupa un inceput mai stangaci si esti mai mult decat ceea ce s-a vazut la primul interviu de angajare.