Prima saptamana la noul job. Vreti sa adunati cat mai multe bile albe si cat mai putine bile negre. Pentru un bun inceput este bine sa:
Incercati sa aveti rezultate din prima zi
Chiar daca nu ati batut recordul de vanzari al departamentului din prima zi, cu siguranta veti primi o bila alba daca veti reusi sa stabiliti 2-3 intalniri pentru saptamana in curs. In acest sens, comparati urmatoarele variante de raspunsuri la intrebarea “Ce a facut noul nostru coleg in prima zi de munca?”:
”S-a obisnuit cu locul de munca si colegii si a stabilit deja doua intalniri pentru aceasta saptamana” si ”S-a familiarizat cu firma, cu colegii, cu procedurile, totul a fost OK”
Ascultati tot ce se vi se spune
In plus incercati sa intelegeti si puneti intrebari suplimentare cand nu intelegeti exact. Nu va certati daca nu sunteti de aceeasi parere. Asteptati sa strangeti mai multe informatii pe o tema pentru a va forma o parere completa si corecta.
Fiti deschis si comunicativ
Prima impresie conteaza, asa ca incercati sa fiti un bun comunicator si sa va pastrati naturaletea. Nimeni nu apreciaza un nou coleg inchis, timorat si speriat. Zambiti, oamenii care zambesc emana energie pozitiva.
Fiti modest
Nu exagerati cu laudele, gasiti un echilibru intre ceea ce spuneti si ceea ce faceti.
Fiti diplomat
Evitati sa intrati in discutii polemice cu noii dumneavoastra colegi. Daca intrati accidental intr-o discutie in care se discuta despre sefi sau politica salariala din companie, incercati sa stati deoparte.
In acelasi timp trebuie sa aveti grija sa NU:
Va laudati cu performatele de la vechiul job
Exista o diferenta intre a mentiona rezultatele pe care le-ati obtinut la fostul loc de munca si a va lauda in permanenta cu ele.
Criticati noul loc de munca
Chiar daca primele impresii pe care vi le-a lasat noul colectiv si compania la care tocmai v-ati angajat sunt mai putin bune, incercati sa nu le faceti publice.
Nu va aliati cu nimeni, inca
Imprieteniti-va cu cat mai multa lume, dar nu va alaturati unei “tabere”, in cazul in care in firma exista astfel de tabere.
Incurajati povestile despre fostul coleg
In cazul in care ati venit in firma pentru a ocupa un loc lasat liber de un fost angajat, incercati sa nu discutati in mod excesiv despre acest subiect.
Criticati vechiul loc de munca
Indiferent daca relatiile dumnneavoastra cu fostii colegi si/sau sef nu au fost cele mai stranse nu faceti din aceasta un fapt public.