Nu exista un singur raspuns si intotdeauna acesta trebuie sa fie nuantat in functie de conditiile concrete. In general, se admite ca cele mai multe activitati pot fi continuate fara modificari semnificative de activitate, daca sarcina are o evolutie normala.
Iata cateva exemple de activitati pentru care este necesara o evaluare individuala a riscului de catre medicul de medicina muncii:
- activitatile care presupun expunerea la agenti fizici (vibratii, zgomot, radiatii, ambianta termica extrema);
- agenti biologici (mycobactetii, chlamydii etc.);
- agenti chimici (agenti cancerigeni, mercur, monoxid de carbon etc).
Exista si activitati care sunt interzise prin lege femeior insarcinate:
• activitatea in atmosfera hiperbarica (presiune mare) sau subterana;
• expunerea la agenti biologici, ca toxoplasma sau virusul rubeolei;
• expunerea la agenti chimici: plumb.
Sunt de asemenea considerate contraindicatii:
- ridicarea de greutati;
- ortostatismul prelungit;
- miscari de aplecare repetate;
- precum si lucrul in schimbul de noapte.
In general poti munci fara probleme atunci cand esti gravida. Insa daca sarcina ta trece prin urmatoarele complicatii cel mai indicat este sa incetezi activitatea sau sa ceri sfatul medicului in aceasta privinta:
Primul trimestru de sarcina poate fi extrem de dificil din punct de vedere al semnelor si simptomelor. Graturile matinale sunt cele mai imprevizibile si pot aparea in cele mai nepotrivite situatii: la o intalnire de afaceri, intr-o sedinta cu seful etc.
Aprovizioneaza-te cu servetele si proasoape in geanta, in masina si la birou. Din pacate, nu poti face foarte multe lucruri pentru a le preveni. De aceea, daca inca nu ai spus sefului de sarcina sau colegilor pregateste-te cu cateva explicatii pentru frecventele episoade in care vomezi din senin.
Daca ai parte de episoade prelungite si severe de varsaturi atunci poate ar trebui sa te gandesti sa anunti la serviciu ca esti insarcinata. Negociaza cu el programul si asigura-l ca vrei sa muncesti cat poti de mult, dar ca mai grea este aceasta perioada.
Majoritatea angajatorilor sunt foarte intelegatori si fac tot posibilul sa sprijine si sa asigure conditii optime de desfasurare a muncii. Altii insa se pot arata iritati si chiar pot reprosa angajatelor ca nu era momentul pentru asa ceva.
Important este sa stai linistita pentru ca nu te poate discrimina, conform legii, doar pentru ca esti insarcinata. Important este sa iti faci lectiile de acasa inainte de a purcede la asa ceva.
Vorbeste la departamentul de HR al firmei si afla care este politica firmei cu privire la femeile insarcinate si dreptul la concediu de maternitate.Reprezentatul HR este cel mai in masura sa te informeze obiectiv cu pribvire la situatia femeilor insarcinate in cadrul firmei. Daca ti se pare ca nu este in masura sa tina conversatia privata, atunci nu dezvalui situatia in care te afli ci spune-i ca vrei sa afli aceste informatii pentru a sti pe viitor ce implica ele.
Citeste continuarea pe : copilul.ro