Programul flexibil la
job este ultimul trend in materie de r
esurse umane, in conditiile unei activitati din ce in ce mai aglomerate si din dorinta angajatului de a impaca viata de familie cu
cariera. Pe langa un
program flexibil la job, alte beneficii din aceeasi gama oferite de companii sunt: pauza de masa, joburi part-time sau saptamana de munca comprimata - 10 ore pe zi de luni pana joi si vineri esti liber.
O componenta cheie in obtinerea unui program flexibil la
job este seful tau, dar si tipul de job pe care il ai, care iti permite sau nu variatie in orele de venire si plecare la locul de munca. Cum decizi daca ti se potriveste si ai cu adevarat nevoie de un job cu program flexibil? Fa testul de mai jos si decide-te!
Raspunde la urmatoarele intrebari din
test prin da sau nu, noteaza optiunile si consulta dupa raspunsurile corecte pentru o persoana care are nevoie de program flexibil la job.
1. Te simti mereu presat intre sarcinile de munca si cererile familiei?
2. Ai anumite obligatii familiale (copii mici, parinti in varsta) care necesita o atentie mai mare si mai multa energie din partea ta?
3. Te pregatesti pentru schimbari majore, precum cumpararea unei case sau a unei masini?
4. Esti – sau vrei sa fii – pe urmele unui post in managementul organizatiei?
5. Esti pregatit sa renunti la anumite responsabiliti si la o anumita putere la job?
6. Partenerul tau te sprijina in echilibrarea carierei cu viata private?
7. Esti constient de implicatiile financiare ale optiunii de a avea un job flexibil ca timp, precum reducerea beneficiilor - asigurare, tichete de masa, contributie la pensie?
8. Esti pregatit sa renunti la eventualele promovari si mariri de salariu ca sa ai un job flexibil?
9. Crezi ca seful tau sau cei din top management incurajeaza un program flexibil la job?
10. Consideri ca satisfactia data de job se va diminua daca decizi sa muncesti mai putine ore?
Raspunsuri la test:
1. Da. Unul dintre cele mai importante motive pentru care angajatii doresc un program flexibil sau mai scurt la
job este implicarea mai mare in viata de familie. Dezechilibrul dintre job si familie poate fi diminuat de un
job flexibil, care iti permite sa petreci mai mult timp cu cei dragi.
2. Da. Cele doua mari grupuri de angajati care cauta flexibilitate in programul de job sunt cei cu copii mici si cei care isi intretin parintii batrani. Felul in care te descurci cu aceste aspecte ale vietii de familie tine doar de tine, tine minte doar ca deciziile pe care le iei au impact asupra muncii tale.
3. Nu. Daca ai in plan investitii pe termen lung, taiarea din orele de job, care implica, adesea, diminuarea venitului, nu reprezinta o masura buna pentru tine.
4. Nu. Desi multi angajatori acorda cu usurinta flexibilitate pentru programul la job al angajatilor, acestia nu ii incurajeaza spre promovari rapide catre management, mai ales in cazul celor care par mai putin interesati de companie atunci cand aleg sa munceasca mai putin sau decalat fata de alti colegi.
5. Da. Daca este o persoana careia ii place sa aiba totul sub control, flexibilitatea la job s-ar putea sa nu fie potrivita pentru tine. In momentul in care iti reduci orele de munca sau ai optiuni flexibile pentru
job, este clar ca mai devreme sau mai tarziu vei ceda anumite responsabilitati de zi cu zi.
6. Da. Poate aceasta este cea mai importanta intrebare din
test si cea care conteaza cu adevarat. Toate studiile arata ca trebuie sa ai un partener care te incurajeaza in alegerea pe care o faci fata de job – implicatiile acestei optiuni au efect asupra vietii de familie.
7. Da. Este important sa intelegi implicatiile financiare ale alegerii tale atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Un plan finaniciar este critic atunci cand optezi pentru un job flexibil.
8. Da. Multi angajati care au optat in trecut pentru un program flexibil la job nu au avut parte de promovari sau
mariri de salariu, tocmai de aceea este indicat sa fii pregatit pentru anumite sacrificii.
9. Da. Ai nevoie atat de sef, cat si de valorile organizatiei care pun accentul pe angajati si pe nevoile lor. In timp ce angajatorul nu are nevoie de o politica de flexibilitate in privinta programului la
job, te-ar ajuta foarte mult daca ar fi dispus la asta, mai ales atunci cand faci o astfel de propunere supervizorului tau.
10. Nu. Etica in munca ramane o constanta a culturii autohtone, iar daca reducerea programului la job iti afecteaza satisfactie in munca, s-ar putea sa nu merite.
Scorul pentru
test se calculeaza astfel: ai
10 puncte pentru fiecare raspuns care s-a potrivit cu cele de mai sus. Daca la test ai calculat: