Un gradinar priceput stie cum anume sa faca pentru ca florile din gradina sa creasca, sa infloreasca, si apoi sa se bucure de parfumul lor. Ar putea, in functie de posibilitati, sa dezvolte o mica afacere cu flori. Oare cati dintre noi mai apreciaza o astfel de munca? Surpriza mea pentru tine cititorule este ca si tu acolo unde lucrezi esti un asemenea gradinar. E drept, nu stiu si cat de priceput. Cum adica sunt gradinar, te-ai putea intreba? Si iti raspund, constient fiind de riscul unor comentarii critice. Gradinar este acel om care cultiva si ingrijeste. In ceea ce te priveste, tu la locul de munca, in relatiile cu colegii ori cu managerii ce anume “cultivi”? Ce fel de emotii transmiti colegilor tai? Cum te percep ei? Cum te simti tu in acel loc? Te implineste ceea ce faci? Exista o perspectiva profesionala pe termen lung?
Asadar, daca te hotarasti sa cultivi flori care sa te bucure cu parfumul lor iti propun urmatoarele trucuri pentru construirea unor relatii foarte bune cu colegii de munca:
1. Apreciaza abilitatile lor, cunostintele si aptitudinile;
2. Fa-ti timp ca sa-i cunosti si asculta activ ceea ce ei au de spus;
3. Nu este nevoie sa fii mama Dolores pentru a avea relatii foarte bune;
4. Cand intri in dezacord cu cineva, gandeste-te si propune imediat o solutie;
5. Ofera din timpul tau liber pentru a fi impreuna cu ei;
6. Ofera un feedback pozitiv ori de cate ori se lucreaza ceva;
7. Cauta opinia si sfatul lor ori de cate ori poti;
8. Ofera sprijin cand trec prin momente dificile;
9. Descopera unicitatea fiecaruia, fii flexibil in abordarea lor si intelege harta lor a realitatii;
10. Ofera atentii si multumiri prietenoase (cercetarile au demonstrat ca liderii au un puternic impact asupra climatului afectiv al grupului; starea liderului devine contagioasa);
Cei mai multi oameni, la locul de munca lucreaza impreuna cu alti oameni. Oricat de placuta ar fi activitatea desfasurata, ea poate deveni o povara daca relatiile cu colegii sunt nesatisfacatoare, conflictuale sau pline de indiferenta. Primul lucru pe care il poti face este sa devii constient si sa accepti ca tu nu-i poti schimba pe oameni. Tot ce poti face este sa transformi ceva la tine.
Cand cineva te supara facand sau spunand ceva, supararea ta nu este in acel lucru spus sau facut de cineva, ci in raspunsul tau vis-à-vis de acel lucru spus sau facut. Actiunile sau spusele cuiva nu sunt in sine suparatoare; supararea isi are locul in noi, in raspunsul nostru.
Responsabilitatea ta nu este pentru ceea ce spune celalalt, colegul, colega ori seful, ci pentru ceea ce simti, spui si faci TU. Pentru a face ceva mai multa lumina cu privire la responsabilitate, iti spun ca diferenta dintre reactia la ceva, cineva si raspuns o face tocmai responsabilitatea. A fi responsabil presupune intotdeauna abilitatea de a raspunde, care nu are nimica de-a face cu reactia. A-ti asuma responsabilitatea pentru spusele, ideile ori trairile tale inseamna mai intai a deveni constient de ele. Spre exemplu, “sunt constient ca simt tristete si ca-mi vine sa ma inchid in mine”; acum reflecteaza tu cat de folositor ti-ar fi la locul de munca si in relatiile cu colegii tai (mai ales cand coordonezi o echipa)!
Daca noi continuam sa facem ceea ce deja facem, vom obtine de fiecare data ceea ce deja obtinem!
Fii flexibil in actiunile, spusele, gandurile si trairile tale. Adopta mereu alte perspective si observa lumea si cu ochii celorlalti. Accepta ca tu nu-l poti schimba pe celalalt. Constientizeaza ceea ce ai nevoie sa schimbi la tine, iar celalalt poate iti va urma schimbarea. Nu este obligatoriu. Celalalt are dreptul sa decida si sa aleaga, pasind poate pe un alt drum.
Depinde doar de tine daca vrei sa cultivi flori parfumate. Poate iti plac mai mult cactusii… Dar nu uita, ceea ce semeni, aceea vei culege!