Fie ca este vorba de relatii de lunga durata sau aventuri, acest tip de relatii informale intre colegi sunt de obicei un subiect tabu. Daca unele companii interzic in mod explicit astfel de legaturi, altele precizeaza in regulamentele de ordine interioara ca atitudinea dorita din partea angajatilor este una strict profesionala. Chiar si unii angajati pornesc de la premisa ca relatiile cu un coleg/sef sunt daunatoare, mai devreme sau mai tarziu, si de aceea le evita. Totusi, astfel de legaturi exista. De ce?
Serviciu, socializare...
Serviciul este locul unde angajatul contemporan petrece cel mai mult timp din viata lui. In afara de aceasta, sunt putini aceia care fac parte dintr-un club de sport, sah sau profesional. Locurile traditionale in care oamenii se intalneau, si anume biserica, ghilda, vecinii sau familia, isi pierd progresiv din importanta. Cercul de prieteni, chiar si atunci cand exista, arareori se sincronizeaza pentru a se "rotunji": cand unul e plecat in concediu, altul este in delegatie, iar altul la birou… De aceea, serviciul nu este doar spatiul in care angajatul "functioneaza", ci si locul in care indivizii se socializeaza sau leaga relatii de prietenie. Colegii de serviciu impart un spatiu comun zilnic si au aproximativ aceeasi varsta, avand uneori nu doar interese profesionale similare, ci si extraprofesionale. Acestea sunt cauzele "obiective" pe care relatiile intre colegii de firma sau departament se pot dezvolta.
Relatii si reactii
Reactia angajatilor depinde in mare masura de tipul de relatie existenta intre colegi si modul in care aceasta le afecteaza mediul de lucru sau chiar cariera. Daca aventurile sunt "ierarhice" sau bazate pe motive utilitare, ele sunt dezaprobate si "dezbatute" pe larg. Este un mod prin care doi angajati pot coaliza pe toti ceilalti impotriva lor.
In genere, atitudinea angajatorului fata de relatiile intime intre salariati este una negativa, putand lua diverse forme pe scala reactiilor, de la dezaprobare si descurajare la sanctionare si masuri punitive. Desi legea nu interzice relatiile amoroase intre colegi, ea nu interzice nici companiilor sa… interzica astfel de relatii. Considerentele pe care se bazeaza compania atunci cand instituie regulamente interne restrictive se reduc, in fond, la calcule economice. O relatie intre sef si subordonat sau intre doi angajati pe aceeasi treapta ierarhica poate avea un impact negativ asupra eficientei departamentului si a relatiilor profesionale dintre ceilalti angajati.
Cazul "clasic" este acela in care relatia dintre sef si subordonat genereaza un tratament preferential pentru subordonat. In aceasta situatie, colegul afectat are doua iesiri posibile. El poate sa discute direct cu persoana implicata in relatie si sa incerce sa ii explice de ce relatia cu seful ii nemultumeste pe colegi si de ce aceasta este o sursa de tratament inegal. Bonusurile si promovarile trebuie sa respecte criterii strict profesionale. Apelul la o instanta superioara, "seful sefului" sau managerul HR, este cealalta alternativa. Indiferent de calea aleasa pentru rezolvarea acestei probleme, este indicat ca initiatorul dicutiei sa fie isi clarifice siesi daca relatia amoroasa afecteaza mediul de lucru si sansele egale ale membrilor echipei sau doar sensibilitatea sa morala. Desi moralitatea este importanta pentru majoritatea oamenilor, imoralitatea nu este interzisa prin lege. Fiecare alege sa se comporte cum crede de cuviinta, asumandu-si, constient sau nu, avantajele si dezavantajele stilului de viata.
Nu in ultimul rand, angajatul care se plange departamentului HR sau "sefului sefului" trebuie sa fie pregatit pentru "reactii la reactii" din cele mai diverse. In functie de cultura organizationala, decidentul poate sa ignore, sa atentioneze cel care a incalcat regulile, sa raporteze cazul la board-ul companiei, sa il/ii concedieze pe cei implicati sau sa il informeze pe manager ca are un subordonat recalcitrant.
Politici interne bine definite - o solutie?
Interdictia relatiilor intre colegii de munca si, mai ales, accentuarea acestui aspect este un import recent. In afara de motive ce tin de eficienta departamentului sau companiei, exista si considerente de ordin legal. In Statele Unite, de exmplu, au existat cateva procese in urma carora Curtea a hotarat ca angajatul poate da in judecata angajatorul daca relatia amoroasa a unor colegi creeza un mediu de lucru care il afecteaza moral si profesional. Prin urmare, companiile multinationale care activeaza in Romania impun limite clare in ce priveste relatiile dintre salariati, care sunt facute publice inca de la inceputul angajarii.
Este insa aceasta o solutie sigura? Regulile interne, ca si legea, sunt respectate daca stipuleaza consecinte grave pentru cel care le incalca. Retinerile salariale, retrogradarea sau concedierea sunt argumente forte in acest sens. Cu toate acestea, multi cred ca "regulile sunt facute pentru a fi incalcate". Intotdeauna va exista tentatia de a incalca o regula, mai ales daca aceasta confera o aura de "interzis" unei relatiei amoroase. De aceea, strategii alternative (sau complementare) regulamentelor, care sa convinga angajatii de valoarea culturii organizationale si de importanta carierei in companie, ar putea determina angajatii sa inteleaga ca prioritatile lor la servicu trebuie sa fie in primul rand de ordin profesional.