ARTICOLE

12 ponturi pentru un CV castigator

12 ponturi pentru un CV castigator
Redactarea unui CV poate intimida pe multi: ce format sa folosesc? De unde incep? Sa includ si locurile de munca fara legatura cu domeniul in care lucrez acum? Desi pare o sarcina mai dificila, citeste cele 12 ponturi de mai jos ca sa iti redactezi nu doar un simplu CV, ci un curriculum vitae castigator.

1. Stabileste piata de joburi care te intereaza inainte de a incepe sa iti redactezi CV-ul. Dupa ce te-ai decis care este obiectivul tau, structureaza-ti continutul CV-ului in jurul locului de munca dorit. Gandeste-te la jobul pe care ti-l doresti ca principala tinta a CV-ului tau, astfel incat sa te adresezi direct companiei care are un astfel de post disponibil.

2. CV-ul tau iti prezinta, prin excelenta, aptitudinile. Asigura-te ca vorbesti despre calitatile tale, insa nu detalia foarte mult. CV-ul tau este ca o reclama: trebuie sa fie atractiv, dar concis. Priveste-te ca un produs, compania ca un potential client, iar CV-ul tau ca si cum ar fi brosura de prezentare. Ce poti oferi, care sunt beneficiile pe care le poti aduce si care sunt aptitudinile unice pe care le detii? Raspunde la aceste intrebari prin CV-ul tau.

3. Ai nevoie sa obtii un interviu de angajare, asa ca utilizeaza CV-ul pentru acest lucru. Nu scrie toate detaliile, ofera informatii astfel incat sa poti trezi interesul cititorului. Detaliaza experienta si mai multe realizari la interviu.

4. CV-urile se citesc repede. Foloseste paragrafe clare si scrie fraze scurte si la obiect.

5. In redactarea CV-ului utilizeaza cuvinte care sa indice actiunea (am realizat/realizez, am crescut vanzarile cu, am obtinut, performant in, am dezvoltat/monitorizat/implementat etc.). Acesti termeni vor iesi in evidenta in mod pozitiv cand angajatorul iti citeste CV-ul.
 
6. Joaca un joc al potrivirilor. Vezi ce se socilita in anuntul de job si foloseste termenii utilizati de angajator in CV-ul tau. Poti face o lista a cuvintelor cheie pe care sa le scrii dupa in curriculum vitae.

7. Asigura-te ca iti redactezi punctele tari pe prima pagina. De vreme ce un CV este citit in 25 de secunde, in medie, asigura-te ca sectiunile care vor iesi in evidenta sunt cele care te vand cel mai bine.

8. Prezinta aspectul pozitiv. Daca simti ca varsta pe care o ai poate fi motiv de discriminare, prezinta-ti experienta intr-un mod functional, si nu cronologic, scriind doar acele joburi reprezentative pentru actuala tinta.

9. Scrie-ti CV-ul astfel incat sa poata fi citit usor. Foloseste-te de sectiunile CV-ului Myjob ca sa il structurezi optim.

10. Trebuie neaparat ca o alta persoana sa iti mai citeasca CV-ul inainte sa il trimiti la companii. Avand o privire cat de cat obiectiva, iti va spune ce poate fi in neregula. Incurajeaza respectiva persoana sa faca observatii si sa iti dea sugestii.

11. Arata pe cine cunosti. Daca ai avut de raportat direct unui director general sau cineva important din compania, scri-o in CV-ul tau. O astfel de pozitie te face si pe tine important in ochii cititorului.

12. Trimite-ti CV-ul la cat mai multe anunturi de joburi potrivite. Adapteaza fiecare curriculum vitae trimis, astfel incat sa se potriveasca cu locul de munca vacant. Cu cat cerintele jobului se potrivesc mai bine cu CV-ul tau, cu atat ai sanse mai mari sa obtii interviul si apoi postul. Succes!