Intreaba inainte de a spune „da”!
Sa presupunem ca tocmai ai sustinut un interviu cu o companie pentru o pozitie care suna excelent, salariul este mai bun decat te asteptai, iar brandul firmei este puternic. Inainte de a spune „da” si de a semna contractul ar fi bine sa te interesezi in legatura cu pachetul de beneficii pe care compania respectiva il ofera angajatilor. Si cum acesta nu este deloc de neglijat, interesul tau ca viitor angajat este acela de a afla cat mai exact care sunt acele avantaje de care poti beneficia. Raspunsul nu va fi ocolit pentru ca orice angajator stie ca un salariu mare nu va fi intotdeauna suficient pentru a compensa un plan de beneficii.
Afla cat mai multe
Cel mai bine ar fi sa te informezi inainte de a accepta oferta unei companii pentru a nu fi luat prin surprindere mai tarziu dupa ce toate actele au fost semnate. In cazul in care societatea ofera angajatilor un pachet de beneficii, negocierea acestor bonusuri sau compensatii poate fi facuta in perioada in care se discuta detaliile contractuale. Si toate acetea ar trebui ghidate de necesitatile si doleantele tale.
Banii conteaza
Da, este adevarat ca aspectul financiar este impotant insa de la un anumit moment al carierei tale ajunge undeva pe un plan secund, fiind depasit de interesul pentru dezvoltarea carierei, de beneficiile si compensatiile care „anima” viata de angajat. Desigur, atunci cand vine vorba de salariu acesta trebuie sa fie suficient de mare incat sa acopere toate datoriile si taxele pe care le ai de platit lunar.
Ce ar trebui sa intrebi?
Inca de la inceput trebuie sa stii ce vrei si care ar fi acele beneficii care vin in intampinarea unor necesitati ale vietii sau ale familiei tale: plata chiriei, a energiei elecrice, conectare permanenta si gratuita la internet, aparatura electronica performanta, plata educatiei copiilor etc.
Iata cateva intrebari:
Important
Indiferent cat de importante ar fi pentru tine aceste intrebari este indicat ca in timpul interviului sa nu i le adresezi angajatorului. Acesta nu fac altceva decat sa te „transforme” in ochii intervievatorului intr-o persoana interesata doar de aspectele materiale si beneficii decat de companie si job-ul pe care urmeaza sa-l prestezi. Va trebui sa astepti momentul propice pentru acestea. Cel mai indicat este cel de la interviul final, cand deja se fac ofertele de salarizare si descrierea beneficiilor oferite.
Negocierea, sufletul afacerii
Nu accepta din prima doar ceea ce ti se ofera. Pentru aceasta s-a „inventat” negocierea. S-ar putea ca unele servicii sau bonusuri pe care ti le ofera compania respectiva sa nu se potriveasca necesitatilor tale. La ce ai avea nevoie, de exemplu, de masina de serviciu daca munca ta este legata doar de birou, iar distanta dintre casa ta si locul de munca este mica? Poate ca tu ai avea mai degraba nevoie de o conexiune foarte buna si permanenta de internet la domiciliu, asta pentru a putea lucra, din cand in cand, de acasa. Ofera-i angajatorului cateva alternative, un fel de troc care, de cele mai multe ori va fi in favoarea ta: in primul rand pentru ca poti obtine ceea ce cu adevarat iti va fi de folos si, in al doilea rand pentru ca angajatorul va vedea in tine un om care isi cunoaste bine interesele si care se „vinde” la un pret corect.
Inainte de a semna
In final, cand „jocurile” au fost facute de ambele parti, cand atat tu, cat si angajatorul ati oferit, tot ce se putea oferi e momentul pentru un ragaz in care sa pui cap la cap toate piesele jocului. In acest fel, dupa o analiza amanuntita a planurilor de beneficii, poti accepta sau respinge slujba respectiva.