Fiecare munceste din motivele sale. Motivele pot fi extrem de personale. De la nevoia de a supravietui la necesitatea de a fi util si de a-ti demonstra valoarea. De la motivatii morale la necesitatea de a-ti imbunatati calitatea vietii. Iata ce spun ultimile studii despre ce-si doresc oamenii de la munca, despre rationamentul (sistemul) pe care se bazeaza necesitatea de a munci.
Munca si banii
Unii pur si simplu isi iubesc munca, altii gasesc in munca implinirea si multumirea de sine pe care nu au reusit sa o obtina in plan personal. Sunt oameni care prin munca lor simt ca participa, ca ajuta la indeplinirea unui scop mult mai inalt decat cel personal, contribuind la rezolvarea unor probleme cu care intreaga omenire se confrunta. Sunt oameni care iubesc ceea ce fac, sunt altii care se simt in echipa in care lucreaza ca intr-o familie si altii care isi respecta clientii si isi fac treaba impecabil. Oamenii acestia chiar exista. Nu sunt doar o nascocire a filmelor americane sau a cartilor despre motivatia muncii.
Daca ar fi sa ai de ales, in care din aceste situatii ai dori sa te afli? Tine in minte raspunsul pentru urmatorul interviu! Atunci cand analizezi o oferta de munca nu-ti arunca privirea doar asupra timpului de lucru, sarcinilor de indeplinit si salariului. Vei lucra alaturi de niste oameni care te pot invata multe, vei putea prin munca pe care o vei desfasura sa ''salvezi planeta'' sau sa schimbi o mentalitate? Iti place atmosfera agitata, plina de schimbari, contra-cronometru, sau iti place sa-ti bei linistit cafeaua dimineata si sa-ti stabilesti singur termenele de predare. Placerea de a munci poate veni din lucruri foarte simple, pe care nici macar nu le constientizam.
Important este sa cautam exact acel context care sa ne multumeasca. Ai un sef isteric, ai colegi care-ti fac viata amara? Faptul ca te multumesti doar sa te plangi de lucrurile astea ridica un mare semn de intrebare legat de aspiratiile tale si de modul in care accepti sa traiesti. Lucrurile nu se pot schimba foarte usor. Ce poti schimba, insa, e reactia ta la ele. Poti sa spui ''urasc faptul ca telefonul suna mereu'' sau ''am un job foarte antrenant''.
Oricare ar fi motivatia care ne da energia de a munci, este foarte adevarat ca toti lucram pentru a castiga bani. Oricum s-ar numi: sistem de compensatii si beneficii, salariu, bonusuri, sunt banii care ne platesc facturile, banii cu care cumparam mancare, oferim copiilor nostri educatie, ne oferim noua vacante si ne platim o pensie privata pentru a ne asigura batranetea. O remuneratie corecta asigura minimul de motivatie de a munci.
Am o sursa sigura de bani? Acum ce urmeaza?
Insa oricat de mare ar fi salariul pe care il castigi, daca urasti ceea ce faci nu vei fi in stare sa te bucuri de acei bani. Nimic nu compenseaza multumirea de a duce o treaba la bun sfarsit si sentimentul de valoare pe care ti-l aduce acest fapt. Adica varful piramidei lui Maslov, nevoia de autorealizare.
Ce alte lucruri iti mai asigura acest sentiment de valoare:
- Controlul propriei munci: dreptul de a-ti spune cuvantul in luare deciziilor, stabilirea si atingerea obiectivelor, responsabilitati clare, o fisa a postului bine pusa la punct si valabila.
- Sa fii in randul lumii: sa primeasti la timp informatiile noi, sa intelegi deciziile luate de conducere si sa cunoasti planul din care acestea fac parte, participarea la sedintele in care se hotaraste viitorul intregii echipe, cunoasterea evolutiei companiei in care lucreazi.
- Ocaziile de a te dezvolta: dreptul la educatie si training, plan de cariera bine stabilit, integrarea in echipa, ocazii de a urca in ierarhie si de a-ti dezvolta cariera.
- Leadership: intr-un cuvant oamenii vor sa stie foarte clar ce se asteapta de la ei, sa aiba un plan de cariera cu obiective clare, structurat pe pasi de indeplinit si mai ales un feedback obiectiv pentru a sti care sunt punctele forte si care sunt cele ce trebuie imbunatatite.