ARTICOLE

Negociaza sub presiune

Negociaza sub presiune

Negocierea unui salariu la un interviu de angajare sau a unor sarcini la un proiect genereaza presiune asupra ta, mai ales daca interlocutorul este agresiv sau nepoliticos. Intr-o astfel de negociere te poti astepta cel putin la refuzul unei comunicari reale sau chiar minciuni si amenintari. Astfel de tehnici de negociere agresive pot provoca situatii conflictuale si aduc daune statutului tau in companie.

Cum poti face fata cu brio unor astfel de situatii si sa iti atingi scopurile la job sau in viata privata? O conditie esentiala ca sa fii bun la o negociere este sa raspunzi eficient la un comportament agresiv. Urmatoarele sugestii te ajuta sa reusesti intr-o astfel de negociere:  

1. Gandeste, nu reactiona pripit

 Multe persoane raspund presiunii create, in cazul unei discutii de negociere, prin renuntare sau prin copierea comportamentul interlocutorului. Daca reactionezi la presiune intr-un mod eronat, ii permiti celuilalt sa preia controlul in negociere.

   

  • nu spune nimic imediat, indiferent cat de furios si frustrat te simti;
  • relaxeaza-te si controleaza-te la o negociere: numara pana la cinci, cere o pauza, incearca sa iti limpezesti mintea si sa te detasezi de agresivitate;
  • canalizeaza-ti energia in a gasi o strategie adecvata.

 
2. Intreaba-te de ce reactioneaza asa

Exista oameni care afiseaza un comportament dificil intr-o negociere intrucat nu reactioneaza firesc in anumite situatii stresante sau au deficiente in a sustine o discutie. Inainte sa etichetezi o persoana dupa felul in care se comporta la negociere, incearca sa gasesti motive ale reactiei sale. Nu se pune problema sa gasesti scuze, ci doar sa intelegi cauza si sa incerci sa normalizezi discutia la negociere.

 3. Gandeste-te daca contribui si tu la aceasta situatie

Se poate intimpla ca acest comportament agresiv la negociere sa fie o simpla reactie la o provocare a ta. Daca iti intrerupi interlocutorul, ii minimalizezi ideile sau refuzi sa discuti alternative la propunerea pe care o faci, nu fi surprins de rezultat. Atunci cand devii constient de contributia negativa pe care ai avut-o in negociere iti poti cere scuze si astfel schimbi radical si comportamentul celeilalte persoane.

4. Hotaraste-te daca vrei sa schimbi cursul discutiei intr-o negociere

Nu merita mereu sa te confrunti direct cu un negociator dificil, pentru ca este posibil ca purtarea lui sa te opreasca sa-ti atingi scopurile. Daca nu ai nicio sansa sa porti aceeasi negociere cu o alta persoana, ai doua variante:

  • lupti cu armele interlocutorului mai bine decat el - daca esti convins ca poti avea castig de cauza in negociere in ciuda faptului ca devii tu insuti dificil; 
  • fii pasiv in a incerca sa ii schimbi comportamentul - daca ai siguranta ca hotararea luata este una constienta.


5. Negociaza regulile pentru a schimba cursul discutiei

Un mod efectiv de a modifica atitudinea interlocutorului intr-o negociere este sa spui direct ce te nemultumeste si sa sugerezi un nou curs al discutiei. Afiseaza un comportament pe care te astepti sa-l vezi la persoana cu care porti negocierea.

  • cand esti atacat, asculta, recunoaste-i punctul de vedere si dreptul de a nu fi de acord si apoi reformuleaza ceea ce a spus intr-un mod cat mai agreabil;
  • evita sa-i respingi direct pozitia la negociere;
  • pune, in schimb, intrebari “salvatoare”: ”Si cum am putea sa rezolvam aceasta problema?”
  • cand iti expui punctul de vedere in negociere, ofera toate motivele si datele concrete, nu doar concluziile - explica beneficiile pe care le-ar avea ambele parti daca s-ar accepta propunerile tale.

6. Nu uita ca poti pleca oricand

Se poate sa intalnesti persoane care sa reziste la orice incercare de a le modifica atitudinea intr-o negociere. Nu te simti prins in capcana! Exerseaza-ti dreptul de a renunta la discutia in curs si de a gasi variante mai bune pentru atingerea scopurilor. In loc sa ameninti cu iesirea imediata pe usa, avertizeaza-ti partenerul ca vei fi nevoit sa pui capat  negocierii si sa gasesti un mod mai productiv de a-ti rezolva problemele.

Oamenii dificili nu pot fi intotdeauna evitati. Cand ai de-a face cu ei, nu lasa atitudinea lor sa te afecteze in atingerea scopurilor in negociere. Succes!