Detalii organizatorice care pot creste productivitatea angajatilor

ARTICOLE

Detalii organizatorice care pot creste productivitatea angajatilor

Detalii organizatorice care pot creste productivitatea angajatilor

În ciuda progresului ce scoate în față tot mai mult inovații precum automatizarea, inteligența artificială sau externalizarea unora dintre activități, nimic nu propulsează mai eficient o companie către progres așa cum o fac angajații. Motivarea acestora ține de păstrarea unui echilibru între a monitoriza performanțele și a oferi toate mijloacele necesare desfășurării activității în condiții cât mai bune. Mai mult decât oricând, accentul cade pe siguranța la locul de muncă, în contextul unui viitor ce depinde de explorarea posibilităților de a reutiliza clădirile deja existente. 

Ce spații de lucru avantajează colaborarea 

Indiferent de provocările pe care le-ar presupune viața la birou, angajații vor simți întotdeauna nevoia de a lucra în echipă. Optimizarea spațiilor de lucru trebuie făcută pornind de la modul natural de lucru al membrilor fiecărei echipe, dar și ținând cont de provocările sanitare. Alternanța dintre camerele de tip break-out, în care grupuri restrânse să participe la sesiuni de brainstorming sau la discuții informale, și spații ample, care să faciliteze colaborarea dintre departamente este o formulă adoptată de multe dintre clădirile de birouri construite în prezent. 

În ce moduri putem obține mai multă concentrare 

Liniștea este esențială în momentele în care task-urile solicitante cer 100% dedicare în direcția unei rezolvări cât mai eficiente. Acesta este motivul pentru care clădirile dintr-un business park modern sunt dotate cu spații separate de restul biroului, în care angajații se pot izola de atmosfera zgomotoasă, într-un cadru mai degajat. O sursă și mai mare de liniște, însă, este reprezentată de certitudinea unui spațiu de lucru sănătos. 

 

Cu premise favorabile pentru accentuarea muncii în regim hibrid și cu o nevoie de conectivitate care se va regenera, odată cu întoarcerea treptată la birou, este nevoie de o schimbare în direcția siguranței sanitare. Soluțiile înglobate în IMMUNE Building Standard™ îmbină responsabilitatea față de angajați cu tehnologia. Cu peste 135 de măsuri dezvoltate și aplicate cu succes în spitale, respectiv în clinici medicale, setul este deja implementat în mai multe clădiri din lume, inclusiv într-o clădire din București din parcul de birouri West Gate, complex de birouri clasa A dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor. 

 

Printre măsuri se numără senzorii specializați pentru măsurarea parametrilor mediului interior, cum ar fi aerul, umiditatea, temperatura sau concentrația de CO2. Mai sunt incluse sistemele performante de filtrare și dezinfecție a aerului sau de igienizare a suprafețelor. 

Ce recomandări cromatice merită urmate

Când vine vorba despre preferințe de acest fel, subiectivismul are cel mai mare potențial de a zădărnici eforturile unei alegeri inspirate. Dacă în spațiul de acasă individualismul se poate manifesta în voie, biroul trebuie să rămână un teren neutru. Albastrul este, adesea, asociat cu stimularea imaginației, ceea ce poate amplifica productivitatea unui angajat. 

 

Pentru o companie din industriile creative, galbenul poate fi o alegere inspirată, datorită efectelor care îi sunt atribuite în privința stimulării emoțiilor. Gândirea limpede, asociată cu domeniul financiar, este considerată apanajul celor care își desfășoară activitatea într-un mediu în care predomină verdele. 

Care este rolul jucat de temperatura ambientală

Subiect sensibil pentru angajații care împart același spațiu de lucru, valoarea indicată de termometrul de interior are o importanță aparte în asigurarea confortului general. Cu instalația de climatizare setată la o temperatură de 22 de grade Celsius, există cele mai mari șanse ca un număr cât mai mare de angajați să își poată desfășura activitatea normal, fără a acuza disconfort termic în oricare dintre extreme. 

Cum integrăm plantele ornamentale în decorul general

Legătura dintre productivitate și prezența plantelor de interior în spațiul de lucru este una foarte clară, potrivit doctorului american Chris Knight. Într-un studiu realizat pe perioada unui deceniu, acesta a scos la iveală faptul că angajații care activează într-un decor din care nu lipsesc plantele ornamentale sunt cu 15% mai eficienți. Această îmbunătățire vine din stimularea sentimentului de atașament față de spațiul de lucru.

 

Angajații mulțumiți de locul de muncă sunt cea mai valoroasă resursă umană și, totodată, parteneri siguri în atingerea indicatorilor de performanță. Argumentele de mai sus dovedesc legătura dintre productivitate și asigurarea unui mediu cât mai sănătos.

 

Credit foto: Shutterstock