Indiferent de provocarile cu care se confrunta o companie si de situatia generala a conditiilor de munca, productivitatea trebuie protejata prin metode simple, care vin natural. Acest lucru presupune sa eviti implementarea unor reguli stricte, care limiteaza libertatea angajatilor. Productivitatea este o unealta care masoara si indica succesul unei echipe si, mai ales, eficienta strategiilor implementate. Pentru a imbunatati productivitatea este necesar sa adopti o atitudine pozitiva si sa explorezi perspectivele care avantajeaza angajatii. Iata cateva sugestii:
Pentru a putea implementa cele mai potrivite masuri care imbunatatesc productivitatea este necesar sa-ti cunosti cat mai bine echipa. Punctele slabe ale angajatilor pot fi rezolvate odata ce sunt identificate. Talentul, experienta si felul de a fi fac fiecare membru al echipei potrivit pentru un rol si o responsabilitate. Daca observi ca acestia au puncte slabe care ii dezavantajeaza, gaseste o noua metoda de a le pune talentul la treaba.
De asemenea, ajuta-i sa contribuie la schimbarea in bine a echipei si nu ii obosi cu taskuri repetitive, care pot fi automatizate. De exemplu, o aplicatie pontaj ajuta echipa de Resurse Umane sa se concentreze pe operatiuni mai importante decat rapoartele manuale de pontaj. O astfel de aplicatie transmite automat si rapid toate datele fiecarui angajat, iar echipa ta se poate dedica proiectelor noi si imbunatatirii strategiei.
Angajatii pun mult pret pe mediul de lucru, in special in aceasta perioada marcata de schimbari si nevoia de adaptare la noi situatii. Mediul implica intregul colectiv, stilul de management, comunicarea si munca in echipa, iar spatiul de lucru face referire la confortul si conditiile pe care le au la dispozitie angajatii in fiecare zi. Un mediu echilibrat este unul dintre ingredientele retetei de succes de care ai nevoie pentru incurajarea productivitatii. Angajatii vor indeplini mai usor sarcinile de zi cu zi si isi vor dori sa se implice cu adevarat in fiecare demers al companiei.
Ofera-le comunicare transparenta, intelegere, feedback si un exemplu potrivit pentru munca de echipa. De asemenea, este important ca organizatia sa investeasca in piese de mobilier potrivite, ergonomice, special selectate pentru nevoile angajatilor. Mai mult decat atat, pentru a se simti in siguranta, implementeaza normele de siguranta sanitara si tine cont de recomandarile autoritatilor. Spatiile de birouri trebuie sa raspunda cerintelor impuse, dar si sa ofere confort angajatilor.
Progresul facut de fiecare echipa trebuie monitorizat pentru a putea face schimbarile de care este nevoie. Analizeaza cu atentie rapoartele KPI pentru a putea observa care sunt ariile in care echipa ta arata puncte slabe. In acest fel, poti stabili noi indicatori de performanta la care sa-i incurajezi pe angajati sa lucreze constant. Nu uita ca este important si sa oferi feedback in tot acest timp, atat pentru munca depusa, cat si pentru ceea ce trebuie imbunatatit cat mai repede. Comunicarea te va ajuta sa stabilesti o relatie de incredere, dar si un mediu in care angajatii se simt confortabil sa puna intrebari si sa dea voce nesigurantelor cu care se confrunta.
Productivitatea sta la baza activitatii de succes a oricarei companii, dar metodele de a o imbunatati trebuie sa aiba in prim-plan nevoile si posibilitatile angajatilor.
Sursa foto: pexels.com