Poate parea ciudat, insa o diferenta de doar cateva grade poate creste sau scadea dramatic productivitatea la locul de munca. Numeroase studii au aratat ca persoanele care lucreaza intr-o incapere bine aerisita si cu o temperatura normala sunt cu pana la 80% mai productive.
Probabil ai observat ca atunci cand esti intr-un spatiu in care temperatura este adecvata si exista suficient oxigen ai mai multa energie si te simti mai productiv. In schimb, in momentul in care intr-o incapere este mult prea cald, sau din contra, mult prea frig productivitatea scade dramatic si cea mai mare parte a gandurilor se indreapta spre cat de cald sau de frig este in incapere si ce sa faci pentru a te mai racori sau incalzi.
In plus, in spatiile de birouri in care exista un numar mai mare de angajati se vor isca adesea discutii precum: “Este prea frig! Inchide geamul/aerul conditionat”, “Este mult prea cald aici. Nici nu poti sa respiri”. Daca lucrezi intr-un astfel de spatiu, probabil te confrunti si tu cu aceste situatii.
Care este temperatua ideala intr-un birou
Potrivit studiilor, temperatura ideala pentru un spatiu de lucru este de 21-23 de grade Celsius. In acelasi timp, unii experti sustin ca productivitatea angajatilor este cea mai mare atunci cand temperatura incaperii este de 25 grade Celsius.
Studiile au evidentiat modul in care temperatura biroului afecteaza productivitatea angajatilor prin masurarea preciziei, eficientei si rezultatelor acestora. Angajatii care folosesc lucreaza la birou si folosesc un calculator au avut o productivitate mai mare si au facut mai putine greseli cand temperatura incaperii era setata la 25 de grade Celsius. In acelasi timp, cand temperatura din camera era de 19 grade Celsius, productivitatea angajatilor a scazut si au facut mult mai multe greseli. Acelasi lucru se intampla si in momentul in care temperatura din camera a depasit 25 de grade Celsius.
Temperaturile cresc rapid in spatii de lucru in care exista computere
Intr-un spatiu de birouri in care exista multe calculatoare temperatura creste rapid deoarece computerele se incing si emana caldura. Acestea contribuie la cresterea temperaturii din birou.
Pe de alta parte exista angajatorii care au tendinta de a mentine temperatura mult mai scazuta in aceste spatii pentru a proteja echipamentele tehnologice si a le creste randamentul.
Avand in vedere acestea considerente intr-un birou in care temperatura este setata la 24-25 de grade Celsius, iar calculatoarele functioneaza pe toata durata zilei, temperatura din birou va depasi rapid valoarea de 25 de grade Celsius. In schimb, in momentul in care angajatorii seteaza temperatura la 19-20 de grade Celsius, angajatii vor resimti o temeratura mult mai mica, in special in anotimpul rece.
Solutii ideale pentru ca toti angajatii sa se simta bine
Toata lumea trebuie sa se simta bine in spatiul de lucru de la birou. Desi poate fi dificil sa gasesti o temperatura la care toti angajatii sa se simta confortabil, cel mai bine este sa le cunosti nevoile si sa tii cont de acestea in momentul in care faci mutari.
Pozitioneaza agajatii frigurosi cat mai departe de aparatele de aer conditionat si de geam, iar cei foarte caldurosi in imediata vecinatate a acestora. Daca spatiul iti permite, poti incerca sa-I muti in incaperi diferite sau sa creezi un perete despartitor.
Ca metoda alternativa, le poti recomanda angajatilor frigurosi sa aiba intotdeauna la ei o jacheta sau un pulover.