În România, angajații care sunt desemnați să facă parte din comisia de votare pentru alegerile naționale sau locale beneficiază de o zi liberă plătită. Acest drept le permite să își îndeplinească obligațiile legale fără a fi afectați financiar. În perioada noiembrie-decembrie 2024, românii vor participa la mai multe tipuri de alegeri, iar angajații care sunt implicați în procesul electoral trebuie să știe ce pași trebuie să urmeze pentru a beneficia de această zi liberă.
În noiembrie 2024, România va organiza alegeri prezidențiale, iar data de 24 noiembrie 2024 va fi dedicată primului tur de scrutin. Cetățenii români vor alege Președintele României pentru un mandat de cinci ani. În aceeași zi, va avea loc și un referendum local în București, un eveniment important pentru cetățenii capitalei.
Dacă va fi necesar, un al doilea tur de alegeri prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie 2024. În plus, la 1 decembrie 2024, vor avea loc și alegeri parlamentare, un alt tip de scrutin esențial pentru viitorul politic al României.
Potrivit legislației românești, angajații care sunt desemnați în comisia de votare au dreptul la o zi liberă plătită pentru a putea participa la procesul electoral. Aceasta este o prevedere prevăzută de Legea nr. 208/2015 privind organizarea și desfășurarea alegerilor, care asigură faptul că persoanele implicate în comisiile de votare nu vor pierde veniturile lor pentru a îndeplini această responsabilitate publică.
Pentru a beneficia de ziua liberă, angajații desemnați în comisia de votare trebuie să prezinte angajatorului un document justificativ, și anume un certificat de membru al comisiei de votare. Acesta este eliberat de autoritățile locale sau de instituțiile responsabile cu organizarea alegerilor. În acest certificat se va menționa clar că persoana respectivă este parte a comisiei de votare și data la care va desfășura activitatea electorală.
Angajații trebuie să informeze angajatorul cu suficient timp înainte de ziua alegerilor și să prezinte certificatul pentru a justifica absența de la locul de muncă. Este recomandat să se urmeze această procedură înainte de ziua alegerilor pentru a evita orice neînțelegeri.
În perioada noiembrie-decembrie 2024, România va organiza mai multe tipuri de alegeri:
Â
 Angajații care sunt desemnați să facă parte din comisia de votare au dreptul să primească o zi liberă plătită pentru a îndeplini această responsabilitate. Este important ca aceștia să prezinte certificatul de membru al comisiei si adeverinta pentru a justifica absența și a beneficia de drepturile prevăzute de lege.
Â
Sursa foto: freepik.com