Alegerea de a avea un job la o companie sau alta iti apartine – optezi sa candidezi pentru un loc de munca dorit dintr-un motiv sau altul. Se intampla ca pe parcursul traseului profesional sa nu mai fii atat de multumit de alegerea de job sau sa nu te mai simti bine la locul de munca.
Daca nu ai ajuns la punctul in care esti decis sa iti dai demisia de la job, afla 10 feluri in care obtii starea de bine la munca:
1. Cauta aspecte pozitive la job
Ti-ai dori, ca oricine, sa ai cel mai bun sef la job, dar daca acest lucru nu se intampla nu este cazul sa disperi. Solutia optima este sa gandesti pozitiv dupa ce ai ales un job si sa cauti intai plusurile si nu minusurile. Pune accentul la job pe aspectele care iti plac. Pe cat posibil, evita la job pesimistii si barfitorii. Gaseste colegi de job pe care sa-i simpatizezi si petrece mai mult timp alaturi de ei.
2. Incearca sa faci zilnic ce iti place la job
Este posibil sa iti placa actualul job, sa iti placa sau nu activitatile pe care le desfasori in mod curent. Cel mai bine ar fi sa iti arunci o privire asupra abilitatilor si obiectivelor tale profesionale. Daca gasesti printre activitatile specifice postului ceva care sa se potriveasca, propune-ti sa faci acest lucru cat mai frecvent posibil. Aceste sarcini pot fi pentru tine un punct de sprijin la job.
3. Cauta la job surse de dezvoltare profesionala
Poate ca te-ai gandit ca angajatorul nu face destul pentru dezvoltarea ta, insa trebuie sa abordezi aceasta problema altfel. Tu esti cel interesat sa te dezvolti la job si stii cel mai bine care iti sunt zonele de interes. Vorbeste cu seful tau despre posibilitatile companiei de a iti oferi niste cursuri pentru a deveni performant la job si in cariera.
4. Accepta la job responsabilitati care te multumesc
Angajatii se plang adesea de comunicarea defectuoasa in companie, de lipsa informatiilor sau ca nu cunosc toti colegii de job. Nu adopta o atitudine pasiva la job, managerul poate fi adesea prea preocupat de propriile responsabilitati si uita de ceea ar trebui sa faca pentru tine.
Incearca sa descoperi singur ceea ce te intereseaza la job, imbunatateste relatiile cu colegii. Si, mai mult de atat, adreseaza intrebari la job sefului ori de cate ori consideri ca are ragaz sa iti raspunda. Ai de castigat si in imagine - demonstrezi ca te intereseaza - iar sansele ca seful sa se arate deranjat de intrebare sunt reduse. Odata informat, poti accepta noi responsabilitati la job care sa te motiveze.
5. Solicita feedback de la manager
Ai fost tentat vreodata sa spui “managerul meu nu imi ofera niciodata feedback la job, asa ca nu stiu niciodata ce am de facut”? Daca acest lucru nu se intampla, initiaza tu acest lucru, mai ales daca esti interesat de propria perfomanta la job si esti motivat de munca pe acel post. Spune-i managerului tau ca esti interesat de ceea ce faci la job si vrei sa-ti imbunatatesti rezultatele. Nu uita ca tu trebuie sa fii cel mai interesat de propria performanta, de dezvoltarea personala.
6. Promite la job numai ceea ce poti respecta
Una din cauzele disconfortului sau stresului la job este esecul propriilor angajamente. La momentul angajarii un candidat declara ca este capabil sa faca multe lucruri, iar apoi consuma mult timp cu gasirea scuzelor pentru promisunile neonorate. Creeaza-ti un sistem de organizare si planificare a activitatilor la job, declara numai abilitatile pe care intr-adevar le poti dovedi si, mai ales, nu te oferi voluntar pentru sarcini pe care nu poti sau nu ai timp sa le executi.
7. Evita atitudinea negativa la job
Alegerea de a fi fericit la job presupune si evitarea conversatiilor negative si a oamenilor nemultumiti de ceea ce fac in postul lor. Nu lasa gandurile negative sa te doboare, fii increzator in propriile forte la job!
8. Practica “batalia” profesionala
Poate ca esti o persoana careia nu ii plac conflictele. Nu confunda insa conflictul cu “batalia” pentru a obtine performanta la job. Acest tip de “lupta” iti pune in valoare toate capacitatile personale de a savarsi la nivel inalt sarcinile de job si a atinge obiectivul profesional. “Batalia” pentru castigarea respectului personal si al celor din jur este un mod de a fi fericit la job.
9. Cauta-ti prieteni la job
Timpul petrecut la job reprezinta o mare parte din viata ta. Acorda-ti ragaz sa cunosti mai bine colegii si apoi include-i in lista de prieteni, ca sa amplifici multumirea la job. Aceste relatii pozitive cu colegii sunt menite sa iti ofere sprijin in prezent si, de ce nu, poate si in viitor.
10. In caz de esec, cauta un alt job cu zambetul pe buze
Daca toate cele de mai sus nu te-au facut fericit la job, este timpul sa iti reevaluezi optiunile, angajatorul ori intreaga cariera. Nu este cazul sa iti petreci un timp indelungat dezamagit de cei din jur, de organizatie sau de sarcinile de la job. Daca mediul in care lucrezi nu ti se potriveste, nu uita ca el nu se poate schimba peste noapte.
Actioneaza in interesul tau de fiecare data si nu lasa mediul, seful sau colegii sa iti strice cheful de viata si productivitatea la job. Mentine-te motivat la job si vei fi invidiat pentru multumirea obtinuta.