Pentru cei care sunt in cautare de noi joburi, arta negocierii intra in joc in doua situatii din cariera: la un interviu de agajare si la evaluarea de la locul de munca, dupa o perioada de timp. Multe negocieri la job sunt la scara mare, atunci cand apar in discutie masina de serviciu si beneficiile pentru relocare, insa cele mai multe se concentreaza asupra unui singur aspect: salariul.
Exista, alaturi de acestea, si alte aspecte pe care le poti negocia la job, in functie de tipul postului pe care il detii, de cultura organizationala si de managerul care gestioneaza departamentul in care lucrezi.
Timp liber
Zilele libere pot fi adesea la fel de importante ca si compensatiile banesti la job. Daca nu ai fost constient de posibilitatea negocierii unor zile libere independent de concediul de odihna, ia in considerare urmatoarele lucruri legate de job:
- zile platite pentru extra-vacanta - pot fi negociate ca bonus la oferta de job pentru atingerea unui anumit target intr-o perioada definita. In plus, poti renegocia un numar mai mare de zile, in functie de performantele de la job;
- zile fara plata - daca ai nevoie de concediu neplatit in diverse perioade ale anului, pentru cursuri sau daca vrei sa stai mai mult cu familia;
- liber de la job in anumite zile, cum ar fi aniversari sau alte date speciale pentru tine.
Evident, toate acestea se pot negocia in limita fisei postului, a muncii tale in echipaa sau in functie de relatia cu clientii interni si externi. Prezinta managerului importanta timpului liber pentru tine si impactul pozitiv pe care il are pentru performanta la job si dezvolta un plan care sa iti permita un astfel de bonus. Codul vestimentar Atat timp cat nu ai o relatie directa, fata in fata, cu clientii si nu trebuie sa reprezinti imaginea companiei in exterior, poti negocia un cod vestimentar mai lejer la job. Chiar daca restul colegilor care lucreaza in front desk au tinuta office, negociaza pentru tine ceva mai lejer, daca genul clasic nu ti se potriveste. Termenele sarcinilor de la job In functie de cultura de organizatie si de tipul jobului tau, negociaza cu seful termenul de realizare a sarcinilor. Poti fie sa ierarhizezi altfel sarcinile de job, fie sa le termini mai repede si sa soliciti ore libere pentru restul termenului. Acest aspect poate fi negociat daca jobul tau nu depinde de al altora si viceversa.
Mediul de lucru Nu iti place biroul de la job? Negociaza pentru un alt monitor sau pentru personalizarea propriului spatiu de lucru. Motiveaza cerinta ta prin felul in care aceste modificari de ajuta la job. Program flexibil Daca la
job nu depinzi de alte departamente sau nu lucrezi in productie, flexibilitatea programului poate fi negociata mai usor.
Managerul poate privi acest aspect din prisma satisfactiei angajatului la job si a balantei munca/viata private, alegand din urmatoarele optiuni:
- program redus - poti munci la job ore suplimentare in anumite zile pentru a sta mai putin in altele;
- ore flexibile - poti veni mai tarziu sau mai devreme la job, respectand insa ziua normala de 8 ore;
- munca la domiciliu - daca specificul postului permite, poti economisi nu doar timp, ci si bani.
Este important ca orice schimbare de program sa nu afecteze munca altora. Priveste munca ta ca pe ceva flexibil si negociabil - alege sa negociezi la job pentru propriul beneficiu!