La un interviu de angajare recrutorii au ca sarcina sa te evalueze si din punctul de vedere al caracterului, eticii si valorilor personale, nu numai din perspectiva competentelor pentru job. Acelasi lucru se are in vedere si cazul restructurarilor sau promovarilor la job.
Din punctul de vedere al valorilor organizationale, se cauta oameni corecti, de incredere, cinstiti, responsabili. De ce sunt atat de importante aceste aspecte la job?
Discernamantul, dar si receptivitatea si abilitatea de a invata si de a te dezvolta impreuna cu ceilalti, de a fi model sau de a se lasa modelat trebuie adaptate la specificul unui job, al companiei si industriei din care faci parte.
Orice incalcare a standardelor personale are ca rezultat sentimentul de vinovatie, insotit de anxietate la job. Daca esti o persoana etica poti trai sentimente de vinovatie mai intense intr-o situatie care implica o dilema morala decat daca esti mai putin etic. In ultimul caz esti mai inclinat spre incalcarea regulilor la job.
Iti poti sustine responsabilitatea, constiinta morala si principiile juste la job prin:
Cele mai des intalnite motive care pot influenta derularea unui comportament neetic la job sunt:
In contextul actual, majoritatea organizatiilor pun accentul pe faptul ca fiecare angajat trebuie sa dea dovada de seriozitate, sinceritate, transparenta, implicare, responsabilitate, empatie, corectitudine. Tu ca posibil angajat trebuie sa tii cont de aceste standarde nu doar in timpul interviului de angajare, ci si dupa, la job.