ARTICOLE

Cum esti evaluat la locul de munca?

Cum esti evaluat la locul de munca?
O concediere este fara doar si poate traumatizanta. Fie ca te consideri vinovat si iti pierzi increderea in tine, fie ca esti furios si iti acuzi sefii, consecintele pe termen lung pot fi grave. Cei care ajung in situatia de a fi pierde locul de munca de mai multe ori considera ca vinovat este sistemul sau ca au o problema de care nu au cum sa scape.

Ca sa fii sigur ca nu ai surprize de acest fel la job trebuie mai intai sa stabilesti care au fost motivele pentru care ai fost concediat:

  • Daca ai fost singurul concediat, ti s-a dat o explicatie obiectiva sau ti s-a spus doar ca respectiva colaborare nu mai poate continua? Unii angajatori aleg sa evite discutiile si nu intra in amanunte, folosind o explicatie generala. In acest caz, cel mai adesea cauza este personalitatea angajatului. Daca insa, alaturi de tine au fost mai multi angajati demisi, exista multe sanse sa nu fi fost o problema care tinea de tine.
  • Compania avea probleme financiare facute publice? A fost vorba de o reducere de personal sau o schimbare de domeniu de activitate? Departamentul tau a fost desfiintat? Daca nu ai avut o contributie la falimentul sau schimbarea respectiva inseamna ca nu ai fost concediat din vina ta.
  • Daca ai fost inlocuit cu altcineva, atunci motivul concedierii este dat de calitatea performantelor tale la job.
  • Ai fost concediat in primele 30 de zile? Atunci se poate sa fi fost o problema de adaptare la echipa, la stilul de munca sau la cultura organizatinala.
  • Ti s-a atras atentia, ai fost sanctionat sau ti s-a cerut deseori sa-ti imbunatatesti performantele? De multe ori se intampla sa ignori anumite avertismente, pentru ca nu ti se par chiar atat de importante. Dar tinand cont de faptul ca scara valorilor difera de la om la om, exista posibilitatea ca acele lucruri sa conteze foarte mult pentru seful tau.
  • Ti-au scapat si alte indicii cum ar fi faptul ca seful si colegii tai devenisera distanti si lipsiti de rabdare?

Daca nu ti s-au explicat motivele pentru care ai fost concediat, nu vei reusi sa obtii prea multe explicatii daca te prezinti furios si ii acuzi de nedreptate. Poti in schimb sa porti calm o discutie in care sa explici ca ai vrea sa afli care au fost greselile tale pentru ca doresti sa nu le mai repeti si la urmatorul loc de munca.

Desigur, nu exista nici o garantie ca vei primi un raspuns cinstit, insa, in orice caz, multumeste pentru timpul acordat. Nu vei rezolva nimic certandu-te cu ei. Aratandu-te in schimb dornic sa inveti din greseli s-ar putea sa-si schimbe parerea despre tine. Nu se stie cand ai nevoie de o scrisoare de recomandare!

In momentul de fata nu ai nevoie sa fii consolat sau sa ti se ceara scuze. Nu-ti vor folosi. Ai nevoie in schimb de un punct de vedere obiectiv, legat de greselile facute, de stilul de munca sau modul in care te comporti intr-un colectiv. Experienta obtinuta in astfel de conditii poate fi foarte valoroasa pentru cursul carierei tale. Daca vei trage concluziile potrivite, vei avea numai de castigat!

Daca insa te vei descuraja, ii vei acuza pe ceilalti de esecul tau sau vei considera ca nu esti bun de nimic, cariera ta va intra pe o panta descrescatoare. Totul tine de atitudinea cu care privesti aceasta experienta.

Ce trebuie sa faci la urmatorul job pentru a nu mai ajunge in aceasta situatie:

  • sa ceri feedback la intervale regulate;
  • sa tii cont de ceea ce ti se spune.

O forma de a intreba cum se prezinta situatia ta poate fi: ''Ce ar mai trebui sa fac?'' sau ''Ce nu ar mai trebui sa fac?''. Vei obtine un raspuns mai amanuntit si mai la obiect decat daca intrebi: ''Ma descurc bine?''

Nu exista job absolut sigur, dar fiind mereu la curent cu situatia in care te afli poti sa previi sau sa fii pregatit pentru o concediere.