ARTICOLE

O demisie, ca la carte!

O demisie, ca la carte!

Chiar daca pare o buna scapare din situatia actuala, o demisie implica multe batai de cap si stres. In acelasi timp trebuie sa faci o impresie buna la intreviuri sau la noul loc de munca. Fie ca te-ai saturat de actualul loc de munca, fie ca ai primit o oferta mai buna, trebuie sa stii sa pleci cu capul sus si cu toate actele in regula, ca un adevarat profesionist.

Inainte de a-ti da demisia

Ai o alta oferta de munca sau destule economii in cat sa rezisti din punct de vedere financiar pana gasesti un alt job? Ai cerut si o a doua parere? Mai sunt alte persoane, care vor avea de suferit de pe urma acestei schimbari: sotul, sotia, copii sau alte persone care depind de tine? Aceste situatii sunt cu dus si intors. Daca ramai intr-un job care te nemultumeste pentru ca nu ai o alta varianta, situatia va deveni din ce in ce mai greu de suportat. Daca esti nemultumit din cauza unui anume sef sau a unui anume proiect incerca sa ceri transferul intr-un alt departament, sau cere sa lucrezi la un alt proiect. Multe situatii se rezolva, daca ai curajul de a spune ce vrei, fara a mai fi necesara o demisie.



Cand iti dai demisia

Afla care este perioada de preaviz ceruta pentru nivelul tau de responsabilitate in cadrul firmei. Fixeaza data la care iti dai demisia in asa fel incat sa poti efectua si preavizul fara a afecta urmatorul job. In unele cazuri ti se va cere sa-ti gasesti un inlocuitor sau sa pregatesti pe cel care va fi angajat in locul tau.

Poti sa pleci dintr-o organizatie si fara preaviz, ''cu acordul partilor'', mai ales daca parasesti compania in termeni amiabili. Dar pentru aceasta trebuie sa fii si sa ramai in relatii bune cu viitorii fosti sefi.

Poti aranja de asemenea ca sfarsitul perioadei de preaviz sa coincida cu cateva zile de concediu, pentru a putea incepe cu forte proaspete noul job. Insa acest lucru este posibil daca ti se aproba concediul inainte de a-ti da demisia.

Afla de asemenea care este persoana careia trebuie sa-i inmanezi demisia, departamentului HR sau sefului direct. In demisie nu este neaparat necesar sa specifici motivul pentru care demisionezi. Dar te poti astepat sa fii chemat la un exit-interviu in care fostii tai sefi sau o persoana de la HR vor dori sa afle nemultumirile care au cauzat plecarea ta, pentru a imbunatati politica interna a companiei.

In perioada de preaviz

Chiar daca nu mai simti ca faci parte din compania, in care trebuie sa mai lucrezi inca doua saptamani din momentul demisiei, evita sa ii sabotezi, sa intarzii sau chiar sa lipsesti. Si perioada de preaviz este platita si ti se poate taia din salariu. De asemenea, e un moment potrivit pentru a-ti lua ramas bun de la fostii colegi, mentinand totusi relatiile care mai tarziu se vor dovedi folositoare.

De asemenea poti folosi aceasta perioada pentru a-ti pune in ordine proiectele, pentru a le preda celui care va primi postul tau. Lasand o impresie buna la plecare, iti vei pastra mereu o portita pentru a te intoarce cu mai multa experienta pe un post mai inalt sau de a mai colabora cu fostii colegi. Ar putea fi o idee buna sa luati masa impreuna, pentru a incheia aceasta perioada din viata ta intr-un mod placut.

In ultima zi

Asigura-te ca ai predat toate bunurile companiei si ca au fost luate in primire in stare buna de catre persoana avizata. Intereseaza-te la departamentul HR cand trebuie sa revii pentru a-ti primi cartea de munca. Anunta-ti contactele din adresa de serviciu, ca nu vei mai putea fi gasit pe respectiva adresa. Procedeaza la fel si cu numerele de telefon de serviciu.

Tot ce-ti mai ramane de facut este sa-ti iei ramas bun de la colegi si sa pleci de la munca la ora obisnuita.

Acum sau niciodata

Chiar daca lucrezi in respectiva companie de ani buni, ai investit timp, munca si ai fost multumit de modul in care ai fost tratat, atunci cand vine ocazia de a avansa in cariera si de a merge pe un post mai bun si mai bine platit intr-o alta companie, fa-ti curaj si mergi mai departe. Asigura-te mai intai ca e o alegere avantajoasa, lasa in urma ''o usa deschisa'', adica mentine relatiile de prietenie cu fostii sefi si incearca-ti norocul.