Fie ca iti dai demisia de la job, fie ca pleci cu acordul partilor, este interviul de plecare (exit interview) o ocazie sa spui ce probleme ai intampinat? Sau, din contra, plecarea de la job trebuie sa semene cu interviul de angajare, multumind pentru experienta castigata si fiind atent cu orice atitudine adopti? Ca de fiecare data, adevarul este undeva la mijloc. Un job reprezinta, in esenta, un angrenaj de relatii care permit dezvoltarea carierei. De aceea, a parasi un job cu tact si fair-play poate reprezenta o alta proba in procesul relatiilor de munca.
Adesea, toate eforturile sunt canalizate spre obtinerea unui job si mai putin spre cum sa iti faci o “iesire” onorabila. Desi momentul plecarii de la un job are la fel de multe implicatii pentru cariera ca si angajarea, sunt prea putini cei care se gandesc la aceasta etapa.
Ca sa eviti o despartire urata cu angajatorii de la actualul job, solutia cea mai eficienta este prevenirea.
Atunci cand pierd un angajat, din ce in ce mai multe firme practica interviuri de plecare, pentru a afla motivele pentru care respectiva persoana renunta la job. Companie poate obtine astfel informatii valoroase pentru imbunatatirea policticii de resurse umane.
Tu oferi date importante pentru organizatie la plecarea de la un job, cu ajutorul carora compania se poate dezvolta. Nu minimaliza castigul propriu atunci cand esti diplomat si iti spui parerea cu tact in legatura cu acel job si oamenii cu care ai colaborat. A inchide un raport de munca in mod civilizat inseamna a te respecta pe tine si pe viitorii tai angajatori si a intelege ca modul in care pleci de la un job este la fel de important ca si modul in care intri intr-o organizatie si face parte din reputatia ta de profesionist.